DISTRIBUIȚI

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că va demara o nouă campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava, pentru recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară ce a funcţionat în apropierea localităţii. Săpăturile vor începe luni.

Până acum au fost recuperate osemintele a 31 de persoane dintre cele 124 al căror deces în colonie a fost demonstrat cu documente, potrivit News.ro.

În campania din acest an se vor continua săpăturile în cimitirul din localitate prin deschiderea şi decopertarea unor noi suprafeţe arheologice, care vor conduce la descoperirea şi recuperarea altor morminte.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie care a fost sesizată de IICCMER în privinţa persoanelor decedate în lagărul de la Periprava şi a locului unde acestea au fost înhumate, pe acest caz fiind deschis în anul 2015 un dosar de cercetare penală.

”În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităţii. Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deţinuţilor a fost stabilită pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare. În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa mormintelor”, anunţă IICCMER, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, la începutul anilor ’50 Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia, devenind de la 1 iulie 1957 o unitate penitenciară de sine stătătoare (Formaţiunea 0830).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here