DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au avut mai multe întâlniri cu Asociațiile de Pescari din localitățile Sf. Gheorghe, Murighiol, Mahmudia, Mila 23 și Jurilovca precum și cu Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării și Federația Organizațiilor de Pescari din Delta Dunării, avansând cinci propuneri pentru formularea Ordinului de Prohibiție pe anul 2019.

1. Pentru buclele de pe Brațul Sf. Gheorghe care astăzi sunt zone de cruțare, o parte din pescari (din Mahmudia și Murighiol) au propus ca pe bucle să fie permis pescuitul de tip no-kill în perioada sezonului turistic (pentru a susține activitatea turistică din zonă), iar în perioada de iarnă, când bălțile interioare îngheață, să fie permis pescuitul comercial. Acest lucru poate fi făcut la propunerea Guvernatorului cu aprobarea Ministerului Mediului și a Ministerului Agriculturii.

2. Au fost propuse de către reprezentanții Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării zone de cruțare temporară pentru perioada de reproducere a peștelui în care să fie interzis atât pescuitul cât și circulația ambarcațiunilor. Aceste zone sunt restrânse ca suprafață, în general pot fi doar anumite porțiuni din ghioluri cât și canale secundare, lacuri identificate ca predilecte pentru depunerea icrelor. Aceste zone vor avea restricționări doar în perioada de prohibiție generală.

3. Majoritatea asociațiilor au reclamat faptul că Ordinul de Prohibiție nu ține cont de realitatea climatică ce condiționează declanșarea perioadelor de reproducere. Astfel, se propune ca în Delta Dunării perioada de prohibiție să înceapă mai devreme sau mai târziu în funcție de condițiile locale de temperatură la propunerea Guvernatorului și prin Ordin comun al Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii.

4. Decolmatarea Gurii Sf. Gheorghe pentru a facilita intrarea scrumbiei. Acest lucru va fi propus spre finanțare printr-un proiect cu fonduri europene.

5. Pescarii din localitatea Sf. Gheorghe au cerut în mod insistent ca pe porțiunea Braț Sf. Gheorghe km 0-40 să fie singurii care pescuiesc la scrumbie. Totodată cer schimbarea strategiei prin care sunt repartizate toanele la scrumbie diferitelor Asociații din Deltă astfel încât fiecărei Asociații să îi revină zona de Dunăre aferentă localității.

În final, la aceste întâlniri s-a stabilit ca pe parcursul acestui an să fie mai multe consultări inițiate de Asociațiile de Pescari pentru a veni cu mai multe propuneri la Ordinul de Prohibiție astfel încât la dezbaterea publică ce va avea loc în toamnă pentru stabilirea în comun cu Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) a textului Ordinului de Prohibiție pentru anul 2019 să avem o cât mai mare eficiență și să aducem propunerile noastre cât mai aproape de realitatea din teren în scopul asigurării protecției resursei piscicole și un management cât mai bun al activităților de pescuit comercial, recreativ și turistic.

Organizarea sezonului de pescuit la scrumbie pe 2018

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat mai multe întâlniri cu reprezentanții comunității de pescari din RBDD pentru pregătirea și organizarea pescuitului la scrumbie.

În cadrul acestor întâlniri s-a evidențiat necesitatea de a folosi aceleași zone pentru pescuitul la scrumbie ca în anii trecuți, așa cum au fost stabilite de Asociațiile de pescari încă din 2014.

Nu s-a reușit acceptarea solicitării pescarilor din Sf. Gheorghe pentru că a venit prea târziu dar, pentru organizarea activității de pescuit pe 2019, ARBDD intenționează să înceapă discuțiile din octombrie 2018 când se vor lua în calcul propunerile comunității din Sf. Gheorghe, cu mult înainte de începerea sezonului de pescuit. In plus, propunerea comunității din Sf. Gheorghe a fost în dezacord cu interesele celorlalte Asociații ce pescuiesc în această zonă de multă vreme și care au o tradiție la pescuit scrumbie pe aceste zone.

ARBDD a început deja eliberarea permiselor de pescuit sezonier la scrumbie, până în 15 iunie 2018, către entitățile care au solicitat acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here