DISTRIBUIȚI

Conducerea societăţii Transgaz SA s-a aflat săptămâna trecută la Tulcea pentru a prezenta autorităţilor tulcene posibilităţile de extindere a reţelei de distribuţie a gazelor naturale în localităţile judeţului.

Potrivit prezentării realizate de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, judeţul Tulcea beneficiază de la nord la sud, respectiv de la Isaccea la intrarea în judeţul Constanţa, către Negru Vodă, de trei conducte de tranzit.

„Pentru prima conductă, Tranzit 1, deja s-a terminat contractul cu Gazprom şi face parte din sistemul naţional de transport. Pe 29 decembrie, am reuşit cu o investiţie de circa 4-5 milioane de euro să interconectăm această conductă cu sistemul naţional de transport. În acest an, suntem în proceduri de licitaţie pentru o lucrare de modernizare a staţiilor de măsurare de la Isaccea, de circa 12 milioane de euro. Sunt investiţii pentru judeţul Tulcea, prin care vor fi implicate resurse umane, firme care pot câştiga licitaţia, materiale produse de industria locală”, a declarat directorul Transgaz.

Reprezentanţii Transgaz au precizat că prezenţa conductei de tranzit permite racordarea imediată a localităţilor din partea de nord vest a judeţului. Cu menţiunea că Transgaz se ocupă de infrastructura de transport gaze de înaltă presiune, în timp ce partea de medie şi joasă tensiune, adică distribuţia, este atributul comunităţilor locale.

“Încă de anul trecut, noi am trimis la toate judeţele hărţi prin care am exprimat gândirea noastră de birou, adică pe lângă traseul existent al conductelor am estimat eventualele extinderi ale sistemului naţional de transport. Pentru racordarea localităţilor, o condiţie esenţială este organizarea în asociaţii de dezvoltare intercomunitare (ADI), pentru că în aceste condiţii, costul studiilor de fezabilitate este mult mai mic şi sporeşte atractivitatea pentru eventualii concesionari ai sistemului de distribuţie. Dacă nu există concesionar în zonă, dumneavoastră aveţi obligaţia, ca UAT sau ADI, să faceţi un studiu de fezabilitate. În baza SF-ului urmează procedura de achiziţie, după care avem concesionarul, care vine la Transgaz cu cerere de racordare la Sistemul Naţional de Transport, în baza Ordinului 82/2017, care prevede exact toţi paşii ce trebuie urmaţi”, a declarat directorul de dezvoltare, Ion Tătaru.

Conform planificării Transgaz, ADI-urile pot fi grupate într-o zonă de sud est care include comunele Dorobanţu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni şi Casimcea şi o zonă de centru, care cuprinde Nufăru, Valea Nucarilor, Mahmudia şi Murighiol, cu menţiunea că planificarea poate suporta modificări în funcţie de propunerile UAT-urilor în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here