DISTRIBUIȚI

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat, marţi, un sistem de purificare a apei care oferă acces la apă potabilă procurată direct din Dunăre, un sistem dezvoltat de o societate româno-franceză, în baza unui proiect european.

Sistemul a fost inaugurat în Centrul de ecoturism Rowmania, care funcţionează pe o platformă plutitoare, iar preşedintele asociaţiei, Ivan Patzaichin, a fost primul care a băut apă potabilă filtrată de noul sistem.

„Au trecut patru, cinci ore de când am băut primul pahar şi sunt în regulă. Au fost şi specialişti care ne-au demonstrat cu analize că totul este ok. Important este ca lumea să înceapă să folosească sistemul şi încet, încet să extindem proiectul în zonele în care lumea are nevoie de apă potabilă”, a declarat pentru Agerpres Patzaichin.

Proiectul vine şi în întâmpinarea punctelor de gastronomie locală, potrivit sursei.

La rândul lui, Khaled Al Mezayen, directorul societăţii care a dezvoltat sistemul, InovAya, a afirmat că acesta a fost adaptat condiţiilor Deltei, nu are nevoie de energie electrică şi este uşor de replicat.

Sistemul de filtrare are o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, iar întreţinerea acestuia este uşoară, potrivit sursei.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Social Challenges Innovation Platform. Promotorul platformei în România, ImpactHub Bucureşti, a facilitat obţinerea finanţării, iar tehnologia a fost propusă şi implementată de InovAya împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Soluţia propusă de societatea româno-franceză a fost declarată câştigătoare a unei finanţări de 30.000 de euro, în urma unui proces de selecţie la care au participat cinci soluţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here