DISTRIBUIȚI

Aflat în vizită de lucru la Sistemul de Irigaţii Galeşu, din judeţul Constanţa, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că ministerul său are în proiect refacerea întregii suprafeţe irigate de trei milioane de hectare amenajate până în anul 1989, din Constanța și Tulcea.

Proiectul va demara după finalizarea până în 2020 a actualei etape de reabilitare a sistemelor de irigaţii aferente pentru două milioane de hectare, informează Agerpres.

În context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a afirmat că pentru judeţul Constanţa a fost întocmit un proiect de suplimentare a lucrărilor de reabilitare a suprafeţelor irigate.

”Anul acesta ne ducem pe 40.000 de hectare de irigaţii. Am făcut din nou analize şi ne-am propus să realizăm suplimentar, din 2020, lucrări pentru irigaţii pe circa 70.000 de hectare de teren arabil şi vrem ca în România, în viitor să reabilităm suprafaţa de trei milioane de hectare, adică atingerea capacităţii de irigare ce a fost profilată până în anul 1989. Şi vom creşte această suprafaţă, ulterior. De la anul vom putea vedea şi continuarea lucrărilor din Sistemul Siret-Bărăgan, unde am dat drumul anul trecut primului agregat de pompare şi am putut iriga primele suprafeţe de teren”, a precizat ministrul Daea.

În perioada 1970-1990 în judeţul Constanţa au fost amenajate pentru irigaţii 421.319 hectare de teren arabil, iar judeţul Tulcea alte 159.920 de hectare, la dispoziţia agricultorilor fiind pusă o vastă reţea de staţii de pompare şi canale de aducţiune ce preluau apa pentru udare din Dunăre şi din lacurile componente ale complexului Razelm Sinoe. În anul 2017, administratorul acestei reţele de irigaţii, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), mai avea operaţionale sisteme de pompare şi aducţiune pentru irigarea a 120.000 de hectare, în judeţul Constanţa, conform datelor oficiale de la acel moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here