DISTRIBUIȚI

Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) au finalizat săpăturile în zonele Jijila şi Măcin, eliberând astfel mai multe perimetre în care se construiește podul peste Dunăre.

„Pentru La grădini, Jijila, şi Lutărie, Măcin, am obţinut certificatele de descărcare de sarcină arheologică, ceea ce înseamnă că aceste perimetre pot fi exploatate sau construite. Mai avem de cercetat un sit arheologic de unde se va exploata pământ galben”, a declarat pentru Agerpres managerul ICEM, Sorin Ailincăi.

La Jijila, arheologii au descoperit urme ale unor aşezări de la debutul epocii bronzului, dar şi din perioada timpurile a imperiului roman.

Situl arheologic în care încă nu au început cercetările pentru ca pământul din zonă să poată fi utilizat de firmele care lucrează la podul peste Dunăre este în Jijila şi este cunoscut de localnici drept Valea vulpii.

„Pentru amenajarea drumurilor legate de pod trebuie exploatate peste 6 milioane d metri cub de pământ galben. Probabil că vor fi exploatate câteva dealuri din apropierea Jijilei”, a mai spus Ailincăi.

În situl Valea vulpii au fost făcute descoperiri doar la suprafaţă, în timpul cercetărilor legate de studiul de fezabilitate pentru construirea podului peste Dunăre, potrivit sursei.

ICEM a semnat pe data de 26 septembrie 2018 contractul pentru servicii de cercetare arheologică pe terenul afectat de obiectivul “Pod peste Dunăre”. Conform acestuia, în următoarele nouă luni, ICEM trebuie să efectueze cercetările arheologice preventive în trei situri din judeţul Tulcea, iar pe toată perioada de derulare a lucrărilor de realizare a podului, cercetătorii tulceni vor asigura supravegherea arheologică.

Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul din obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice, pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here