DISTRIBUIȚI

Asociaţia Centrul European petru Diversitate (Centrul EUdivers) implementează, în luna august, a doua ediție a proiectului „TINEreţea Tulcea în acţiune“.

Partener al proiectului este Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Tulcea iar grupul ţintă este format din 30 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani din oraşele Tulcea şi Sulina.
Scopul proiectului îl constituie stimularea implicării tinerilor în viaţa comunităţii prin dobândirea de competenţe specifice educaţiei non-formale.
Obiectivul general îl constituie creşterea gradului de implicare al tinerilor în viaţa comunităţii prin însuşirea unor metode de promovare adaptate vârstei lor şi identificarea celor mai valoroase aspect istorice şi culturale ale comunităţii de provenienţă.
Potrivit Centrul EUdivers, problemă generică a societăţii actuale o constituie slaba implicare a tinerilor în viaţa comunităţii. Numărul de tineri care desfăşoară activităţi de voluntari este redus, raportat la numărul lor total şi prea puţini dintre ei sunt implicaţi activ în activităţi menite să promoveze propria comunitate. Acest fapt este cauzat de o multitudine de factori: necunoaşterea principalelor puncte de atracţie ale comunităţii de provenienţă, relaţia defectuoasă cu adulţii (părinţi, cadre didactice), număr redus de activităţi extra-şcolare gratuite, număr redus de organizaţii de tineret, tendinţa de izolare şi refugiul în lumea virtuală, lipsa unor competenţe de comunicare şi lucru în echipă. Toate aceste aspecte au fost identificate prin observaţie directă şi discuţii cu tinerii cu care organizaţia noastră a interacţionat de-a lungul timpului.
„Întrucât aceste probleme afectează atât tinerii din municipiul Tulcea cât şi tineri din alte unităţi administrativ teritoriale din judeţul Tulcea, ne-am propus să recrutăm un grup ţintă format din 30 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, din Tulcea şi Sulina. Experienţa anterioară în cadrul unor proiecte de tineret şi proiecte culturale ne-a dovedit că cele mai eficiente metode de lucru cu tinerii sunt cele care aparţin sferei educaţiei non-formale. O metodă extrem de atractivă şi facilă este vânătoarea de comori-treasure hunt. În cadrul vânătorii vor parcurge un traseu care include cele mai importante obiective istorice şi culturale ale comunităţii de provenienţă- Tulcea, respective Sulina. Pe baza indiciilor care le vor purta paşii prin cele două oraşe vor afla elemente inedite despre comunitate, pe care le vor disemina ulterior la nivelul familiei/anturajului/unităţii de învăţământ de provenienţă, devenind promotori ai potenţialului comunităţii de origine“, arată inițiatorii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here