DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului Scrumbie de Dunăre afumată în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Scrumbia afumată a devenit astfel al cincilea produs alimentar românesc protejat la nivel european, alături de Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu şi Novacul afumat din Ţara Bârsei, potrivit Agerpres.

La Comisia Europeană se află depuse documentaţiile a patru produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, trei sunt în analiză – Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu.

„România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP)”, se arată într-un comunicat al reprezentanței Comisiei Europene la București.

“Scrumbia de Dunăre afumată” este un peşte afumat din Delta Dunării, care este afumat pe baza unei metode tradiţionale pentru a păstra o mare cantitate de materii grase din scrumbie, care, la mărimea sa, este cel mai gras peşte din lume.

Pentru populaţiile locale din Delta Dunării, pescuitul este cea mai veche şi mai importată activitate, iar “Scrumbia de Dunăre afumată” este un produs emblematic.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul României au fost identificate 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here