Numărul talienelor submersibile (plase de pescuit) utilizate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ar putea creşte în perioada următoare.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, care a a precizat că 20 de pescari doresc să cumpere asemenea unelte.
Primele taliene submersibile au fost achiziţionate în urmă cu trei ani de FOPPDD printr-un proiect european, iar acestea funcţionează în zona costieră a Mării Negre, potrivit Agerpres.
“Patru taliene operează între Sulina şi Sfântu Gheorghe, iar alte patru, în zona Perişor-Gura Portiţei. Vrem să renunţăm uşor la pescuitul cu setcile fixe în favoarea acestor taliene, pentru că sunt selective, iar delfinii de exemplu nu se pot răni în aceste plase”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Verbina.
El a mai spus că alţi 20 de pescari vor să cumpere prin fonduri europene taliene submersibile, însă principala problemă cu care se confruntă este lipsa cofinanţării necesare realizării proiectului.
“Există posibilitatea de a fi achiziţionate ca unelte selective pentru pescuitul în Marea Neagră şi Delta Dunări. Problema e de cota de finanţare. Dacă un talian costă 20.000 de euro, prin proiect, partea de cofinanţare e de 4.000 de euro”, a menţionat preşedintele FOPPDD.