DISTRIBUIȚI
Autoritățile nu și-au asumat nicioadată răspunderea pentru inundațiile controlate, din 2010

Zeci de mii de hectare cu culturi agricole din Deltă au ajuns sub apele Dunării, în 2010, în urma unor așa-zise „inundații controlate”. Autoritățile nu au recunoscut sabotajul, pentru a nu fi obligate să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro, aruncându-i astfel în faliment pe agricultorii din Delta Dunării.

Cetateanul.net a obținut documente care probează că statul și-a bătut joc de fermierii privați, ascunzând adevărul despre inundațiile catastrofale. Cea mai afectată atunci a fost Agrodelta Sireasa SA, controlată de stat până în urmă cu câţiva ani, prin AVAS şi FPS, care s-a ales cu peste 5.000 de hectare inundate.

Toate culturile societăţii Agrodelta Sireasa, estimate la aproximativ 5 milioane de euro, au fost inundate, cu scopul declarat de salvare a unor localităţi de la inundaţii. Satele nu au putut fi salvate, iar odată cu ele au ajuns sub apele Dunării mii de hectare de culturi agricole.

Actul de sabotaj s-a produs în dimineaţa zilei de 23 iunie 2010. Atunci, primarul Simion Damianov, însoţit de viceprimarul Tudor Cernega și de secretarul primăriei Stefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leagă Tulcea de Ceatalchioi. La dispoziţia acestuia, în dig au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare. Astfel s-au dus, pe Apa Sâmbetei (adică a Dunării),  1.050 hectare cultivate cu orzoaică de toamnă, 2.150 hectare cultivate cu floarea-soarelui și 1200 hectare cultivate cu porumb.

Culmea ironiei, digul fusese consolidat și înălţat, cu patru ani în urmă, chiar pe cheltuiala exclusivă a Agrodelta Sireasa.

Varianta oficială: Apele Dunării, vinovate de catastrofă

După ce au distrus digurile, autoritățile tulcene și-au aruncat vina una asupra alteia, în încercarea disperată de a nu fi trase la răspundere și obligate să răspundă pentru recoltele distruse.

Varianta oficială, adică mincinoasă, îmbrățișată până și de Ministerul Administrației și Internelor, a fost aceea că digul s-a rupt din cauza debitului mărit şi nicidecum în urma unor acţiuni intenţionate. „Digul de apărare contra inundaţiilor aflat pe malul drept al braţului Chilia, între km. 111 şi 114, a fost rupt din cauza debitului mărit al Dunării, astfel apa inundând pădurea de aparţine Romsilva, trecând peste drumul comunal DC-2 Tulcea – Chilia Veche, iar pe partea dreaptă inundând parţial islazul comunal, proprietăţile localnicilor şi incinta agricolă Sireasa”, preciza Ministerul de Interne, imediat după producerea inundaţiilor.

Jonglerii cu legea

Ulterior, adevărul a început să iasă la iveală. Autoritățile au recunoscut că digul nu a fost spart de apele Dunării. Cu toate acestea, au refuzat în continuare să-și asume daunele produse fermierilor.

Într-o interpretare total deplasată, Prefectura Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, dar și Ministerul de Interne au invocat prevederile Legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură, care nu au nicio legătură cu situația de la Tulcea, pentru că spargerea digurilor a fost decisă de autorități, și nu provocată de vreo calamitate naturală.

În baza acestei legi nu se mai pot acorda despăgubiri, întrucât la data de 31 decembrie 2009 a expirat perioada de tranziție în care, conform Tratatului de Aderare, România putea să aplice scheme de ajutor care nu erau conforme cu regulile concurenței și a ajutoarelor de stat din Uniunea Europeană.

Autoritățile încep să recunoască

În timp ce pretindeau că apele Dunării au spart digurile, autoritățile, în corespondența internă, vorbeau cu nonșalanță despre ruperea digurilor și alocarea de fonduri, prin hotărâre de guvern, pentru repararea lor. Nicio vorbă însă de acoperirea daunelor uriașe produse agricultorilor.

Documentele obținute de Cetateanul.net de la Prefectura Tulcea pun într-o nouă lumină evenimentele din iunie-iulie 2010.

După încetarea inundațiilor, Prefectura Tulcea a centralizat datele privind pagubele produse și a întocmit Raportul final privind efectele inundațiilor, în baza evaluărilor făcute de comisia județeană.

Într-un proces-verbal, datat 13 iulie 2010 și întocmit de delegați ai Prefecturii Tulcea și primarul din Ceatalchioi, Simion Damianov, document obținut de Cetateanul.net, se consemnează că întreaga incintă agricolă Siresa este acoperită de ape.

Raportul final, împreună cu situația centralizată a costurilor de reconstrucție estimate, defalcată pe categorii de obiective, au fost transmise ministerelor de resort – MAI și Ministerul Agriculturii – spre soluționare.

Astfel, autoritățile au știut tot timpul ce daune au fost produse și cine sunt responsabilii pentru inundarea deliberată a culturilor agricole.

În arhiva Prefecturii Tulcea nu au fost găsite documente care să ateste acordarea de fonduri cu titlu de despăgubiri pentru pagubele produse în agricultură.

Hotărâre de Guvern, pentru repararea digurilor. NU și pentru acoperirea daunelor

Prefectura Tulcea a informat Cetateanul.net că a găsit în arhiva sa documente privind propuneri de alocări bugetare – proiecte de acte normative (Hotărâri de Guvern) pentru alocarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, bugetul propriu al județului Tulcea, pentru închiderea de urgență a breșelor practicate în digul de apărare al incintei agricole Sireasa.

Mai întâi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea a emis Hotărârea nr. 23, prin care s-au aprobat rapoartele privind constatarea și evaluarea pagubelor, estimate la 34 milioane de lei. Documentul, obținut de Cetateanul.net, este însoțit de anexe cu pagubele produse – diguri, drumuri comunale, terenuri agricole, plantații forestiere, case afectate, școli, grădinițe, dispensare etc.

Hotărârea, împreună cu Raportul pivind evaluarea pagubelor produse, întocmit de angajați DADR Tulcea, APIA Tulcea, DS Tulcea, CJ Tulcea, au fost trimise apoi la Guvern.

Ulterior, Executivul condus de premierul Emil Boc a emis o Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru județul Tulcea.

Se aprobă alocarea sumei de 755.560 lei, bugetul propriu al județului Tulcea, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru județul Tulcea, pentru închiderea breșelor practicate în digul de apărare al incintei agricole Sireasa, comuna Ceatalchioi, județul Tulcea”, se arată în hotărârea semnată de Emil Boc. Au contrasemnat documentul ministrul Administrației și Internelor Traian Igaș, ministrul Finanțelor Publice Gheorghe Ialomițeanu și ministrul Mediului Laszlo Borbely.

În Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern se arată că „pentru preîntâmpinarea supraînălțărilor de nivel, respectiv, echilibrarea nivelelor din incintă și exterior, s-a luat decizia practicării a patru breșe”. Evaluarea costurilor s-a făcut astfel: lungimea totală a breșelor – 310 metri; preț/metrul cub – 130 lei; valoare estimativă – 755.560 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here