Cu ajutorul aplicaţiei Uite Barza!, în acest an au fost recenzate circa 3.000 de cuiburi, din care 1.676 sunt cuiburi nou-descoperite. Comuna Murighiol din Tulcea are cele mai multe cuiburi de barză documentate în acest an – 68.
Peste 9.352 de români au descărcat aplicaţia “Uite, Barza” şi au contribuit la numărarea populaţiei de berze albe din România, în cei doi ani de când se desfăşoară proiectul de numărare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România. În total, anul acesta au fost numărate 10.238 de păsări, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut.
Numărătoarea din 2018 a avut loc în perioada 25 iunie-31 iulie şi a contabilizat 3.000 de cuiburi de barză albă în toată ţara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau în nicio bază de date. Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în Bucureşti, primele de acest gen de până acum.
“Este un alt semnal clar că proiectele de citizen science sunt binevenite, aflăm noi locuri de cuiburi, aflăm unde sunt incidente cu berze, iar numărul observatorilor şi al cuiburilor creşte de la un an la altul. Nici nu mai este de mirare, pentru că barza albă este cea mai cunoscută specie de pasăre sălbatică de la noi. Suntem şi noi uimiţi de statisticile pe care le avem, de cuiburile nou- semnalate”, a spus Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al Societăţii Ornitologice Române.
Top judeţe cu cele mai multe cuiburi recenzate în 2018
Anul trecut, în 2017, cele mai multe cuiburi de barză din ţară erau recenzate în judeţul Timiş, care avea 445. Anul acesta, clasamentul arată astfel:
1. Judeţul Tulcea – 327 de cuiburi
2. Judeţul Suceava – 293 de cuiburi
3. Judeţul Harghita – 255 de cuiburi
4. Judeţul Călăraşi – 186 de cuiburi
5. Judeţul Covasna – 183 de cuiburi
În top 10, urmează judeţele Iaşi, Constanţa, Botoşani, Brăila şi Bihor.
Top localităţi cu cele mai multe cuiburi recenzate în acest an
În 2017, localitatea Moraviţa din judeţul Timiş a deţinut recordul de cuiburi recenzate – nu mai puţin de 61 de cuiburi. Anul acesta, există un nou record.
1. Murighiol (Tulcea) – 68 de cuiburi
2. Sânsimion (Harghita) – 61 de cuiburi
3. Aiţa Mare (Covasna) – 58 de cuiburi
4. Siculeni (Harghita) – 52 de cuiburi
5. Grădiştea (Călăraşi) – 41 de cuiburi
Top 10 este completat de localităţile Baraolt (Covasna), Sâncrăieni (Harghita), Vicovu de Sus (Suceava), Berteştii de Sus (Brăila), Cornu Luncii (Suceava).
Potrivit aplicaţiei, berzele albe cuibăresc în toată ţara, mai puţin în zonele muntoase. Statistica furnizată de aplicaţia “Uite, Barza!” arată şi care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în judeţul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din judeţul Tulcea.
Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în judeţul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judeţul Timiş, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în judeţul Tulcea.
Cele mai multe cuiburi de barză albă se află pe stâlpi ai reţelelor de electricitate (1.946 de cuiburi), dar există berze care au ales să cuibărească şi pe case, bazine de apă şi… indicatoare de limită de judeţ, aşa cum este în judeţul Alba.