DISTRIBUIȚI

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, a anunțat că vânătoarea mistreţilor şi şacalilor din Delta Dunării, în scopul stopării răspândirii pestei porcine, va începe luni, conform programului stabilit în luna august de Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane.

„Deja anunţăm unităţile administrativ teritoriale unde vor fi zonele de vânătoare. Am anunţat colegii de la Ministerul de Interne să ia în calcul aceste perimetre pentru a asigura securitatea pe zonele respective. Direcţia Silvică a creionat calendarul vânătorilor şi vom vedea ce e în teren”, a declarat joi, pentru AGERPRES, guvernatorul Muşetescu.

Potrivit lui Mușetescu, în RBDD există circa 1.300 de mistreţi şi aproximativ 2.000 de şacali.

Judeţul Tulcea a avut în acest an cele mai multe focare de pestă porcină din România, însă în ultima lună nu au mai anunţat nicio suspiciune de virus.

Primele focare de PPA au apărut în judeţ la începutul lunii iunie a acestui an, în localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării, care constituie frontieră între România şi Ucraina. Până la începutul lunii trecute, virusul a fost confirmat în peste 500 de gospodării din circa 75 de localităţi, iar pentru eliminarea pericolului răspândirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventivă a suinelor din circa 50 de localităţi.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, la fel ca în judeţul Constanţa şi în Insula Mare a Brăilei şi în Balta Ialomiţei, toţi mistreţii şi prădătorii, cu excepţia speciilor aflate pe cale de dispariţie, trebuie ucişi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here