DISTRIBUIȚI

Alertă de pestă porcină africană în Delta Dunării! Specialiştii de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat existenţa a patru focare, în mai multe sate ale comunei Ceatalchioi (Tulcea), la granița cu Ucraina.

Alarma s-a dat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce câteva suine din Ceatalchioi au murit, iar rezultatele analizelor de laborator efectuate la Tulcea au confirmat prezenţa virusului.

Zona a fost dezinfectată, iar animalele moarte au fost incinerate

Pentru o a doua confirmare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) TUlcea a transmis duminică probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). În același timp, autorităţile au trecut la eutanasierea tuturor suinelor din cele patru gospodării şi la neutralizarea şi dezinfectarea micilor ferme. De asemenea, autoritățile au instituit filtre la trecerea Dunării cu bacul din suburbia Tudor Vladimirescu, astfel încât niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului.

În Ceatalchioi au fost găsite mai multe suine moarte

Deja au fost sacrificaţi peste 20 de porci, însă mai multe echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică se afla pe teren, pentru a identifica alte posibile îmbolnăviri.

Autorităţile locale cred că virusul a fost transmis de la turmele de mistreţi şi şacali din Deltă.

Pesta porcină, și la granița cu Ungaria

Acestea nu sunt singurele cazuri de pestă porcină înregistrate anul acesta. La sfârșitul lunii martie 2018, Virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, judeţul Satu-Mare, situat la aproximativ 6 kilometri de graniţa cu Ungaria şi zece kilometri de graniţa cu Ucraina.

La începutul acestui an, a fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniţa României cu Ungaria şi Ucraina. În luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană în localitatea sătmăreană Bercu Nou.

Ce este pesta porcină

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Specialiştii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here