Noi dovezi care probează falsuri și ilegalitățile comise în mai multe Hotărâri ale Guvernului României dar și acte normative prin care societăți comerciale din Delta Dunării au fost jefuite de „statul – tâlhar”, fără exproprieri și fără nicio despăgubire.
Furtul de terenuri din Delta Dunării, trecute abuziv în acte oficiale din proprietatea privată în domeniul public al statului, o adevărată naționalizare de tip bolșevic, a fost realizat cu sprijinul Guvernului Grindeanu. Guvernul pesedist a aprobat hotărârea de guvern 181/30.03.2017 (inițiată de Sevil Shhaideh, la propunerea lui Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea), hotărâre prin care drumuri și terenurile aferente acestora (aflate în proprietate privată) au fost declarate în fals ca făcând parte din domeniul public al județului, potrivit unei investigații Cetatateanul.net.
Hotărârea prin care s-au promovat falsurile
Guvernul Grindeanu a consemnat, în fals, că digurile aflate în proprietatea Agrodelta Sireasa fac parte, de fapt, din domeniul public. Hotărârea a fost dată la inițiativa Consiliului Județean Tulcea, condus de „baronul Teo” – cum i se mai spune lui Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.
În încercarea de a obține fonduri europene de peste 1,1 miliarde de euro, reprezentanții CJ Tulcea i-au furnizat informații false lui Sevil Shhaideh, pe atunci ministrul dezvoltării regionale, care a întocmit și semnat nota de fundamentare a HG 181/2017, prin care digurile (rămase în proprietatea Agrodelta Sireasa) au fost „consemnate” ca domeniu public al județului.
Scopul – modernizarea drumului comunal, rebotezat județean, drum care se află chiar pe digurile firmei. „În vederea accesării surselor de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, (…) apel dedicat zonei de Investiții teritoriale integrate Delta Dunării, pentru obiectivul de investiții «Modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Tulcea – Chilia Veche», a fost necesară îndeplinirea unuia din criteriile de selecție prevăzute în ghid (…) Consiliul Județean Tulcea face precizarea că bunurile imobile (…) nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul vreunui litigiu” (vezi facsimil).
CJ Tulcea s-a înscris, la Cartea Funciară, proprietarul terenurilor unei firme private din Delta Dunării
În realitate, digurile au rămas tot timpul în proprietatea Agrodelta după ce firma a fost deposedată, tot ilegal și tot prin hotărâri abuzive (detalii mai jos) de peste 10.000 de hectare (!!!), suprafața de teren pe care a primit-o în proprietate în baza Legii 15/1990.
În ciuda faptului că știau că digurile nu le aparțin, slujbașii baronilor PSD de Tulcea s-au dus la Cartea Funciară cu hotărârea de guvern semnată de Sorin Grindeanu și au înscris statul (prin județul Tulcea) ca proprietar!
După cum puteți vedea în documentul de mai jos înscrierea proprietății CJ Tulcea s-a făcut în temeiul actului normativ 181 emis de Guvernul Românie! Or, HG 181 nu este act normativ, ci act administrativ, care se adoptă tocmai în vederea executării legii! Prezentăm mai jos dovada halucinantă că OCPI Tulcea a ajuns să considere actele administrative (emise de Guvern sau de Consiliul Județean) drept DOVEZI ALE PROPRIETĂȚII.
Dovada falsului! CJ Tulcea recunoștea, în 2008, că nu e proprietarul digurilor
În realitate, autoritățile din Tulcea, dar și cele centrale, au știut dintotdeauna că digurile sunt proprietatea firmei private. Astfel, pe 15 aprilie 2008, președintele Consiliului județean Tulcea scria judecătorilor de la Tribunal: „Referitor la dreptul de proprietate asupra digurilor și canalelor (…) vă rugăm să rețineți că județul Tulcea nu a deținut niciodată un titlu valabil asupra acestor bunuri”.
Dovada falsului! Prefectul de Tulcea: „Digurile – proprietatea Agrodelta”
Același lucru l-a făcut și prefectul județului Tulcea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, într-o adresă din 2006: „Agrodelta Sireasa trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa”.
Dovada falsului! CJ Tulcea: „Trecem digurile în domeniul public deși știm că nu suntem proprietari”
Dovada zdrobitoare vine însă tot de la Consiliul Județean, unde vicepreședintele recunoaște că terenurile (diguri) firmelor private au fost înscrise fără nicio bază legală, în inventarul domeniului public. „De asemenea, s-au introdus în lista inventarului digurile și canalele realizate pe aceste terenuri care, deși în prezent nu fac parte din domeniul județean, fiind în proprietatea societăților comerciale agricole și piscicole înființate prin reorganizarea Centralei «Delta Dunării», apreciem că ar trebui cuprinse în domeniul public deoarece sunt intim legate de teren”. Ce dovadă mai evidentă a abuzului, decât faptul că autoritățile recunosc că „trecem digurile în proprietatea publică pentru că așa spunem noi că e bine?”
Dovada falsului! Ministrul Nicolae Nemirschi: digurile sunt în proprietate privată
Pe 9 aprilie 2009, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunțat că intentiona să aloce de la buget 500 milioane de euro pentru exproprierea digurilor din Delta Dunării. „Voi propune Guvernului un act normativ pentru a expropria digurile din Deltă. Cu 500 milioane de euro putem readuce aceste diguri în domeniul public (…) ele sunt în proprietate privată și trebuie să le recuperăm rapid pentru a realiza reconstrucțiile ecologice”.
Declarația făcută la Tulcea, în 2009, la reuniunea privind protecția biosferei în Delta Dunării, de către ministrului Mediului de atunci, Nicolae Nemirschi, subliniază două adevăruri de netăgăduit: digurile sunt proprietatea unor firme private și au fost „naționalizate” ilegal; singura formă legală prin care acestea pot trece în proprietatea publică este exproprierea pentru cauză de utilitate publică, după o justă și prealabilă despăgubire, în condițiile Legii 213/1998 (privind regimul proprietății publice).
Horia Teodorescu a „plagiat” modelul de naționalizare bolșevică din anii ‘90
Acțiunile „baronului Teo” nu sunt decât finalul unei operațiuni mai vaste prin care societăților din Delta Dunării le-au fost luate terenurile „cu japca”. Înființate în 1991, societățile desprinse din „Centrala – mamut” care administra bunurile din Delta Dunării, IECRNDD 1 Mai (Întreprinderea de Exploatare Complexă a Resurselor Naturale Delta Dunării) au preluat în proprietate toate bunurile (inclusiv terenurile agricole și digurile) în temeiul Legii 15/1990: „Bunurile din patrimoniul societatii comerciale sunt proprietatea acesteia” (art. 20 alin. 2 din lege).
A urmat însă o operațiune incredibilă de naționalizare de tip bolșevic a proprietăților acestor societății. Terenuri de zeci de mii de hectare au fost confiscate de către Consiliul Județean Tulcea, în baza unui simplu protocol și a unei hotărâri de Consiliu Județean care au încălecat, ilegal Legea 15. În urma acestor manevre, firmele au ajuns din proprietari, chiriași pe propriile terenuri, singurele bunuri rămase în proprietate fiind … digurile.
Legal însă, Curtea Constituțională a stabilit, prin mai multe decizii, că societățile sunt proprietare, legal, pe terenuri, dar baronii PSD de Tulcea și-au făcut, după cum ați putut vedea mai sus, propriile legi.