Aproape 5.000 de hectare concesionate și cultivate de Agrodelta Sireasa au intrat sub apă în 2010, paguba produsă fiind evaluată la niște zeci de milioane de euro, după ce autoritățile locale au inundat deliberat incinta agricolă.
După 8 ani de la dezastrul inundațiilor din 2010, autoritățile au recunoscut pentru prima dată că agricultorii din Deltă inundați la comanda baronilor locali au dreptul să fie despăgubiți. Ca să nu plătească pagubele, autoritățile locale au folosit tot felul de tertipuri, de la interpretarea arbitrară a legii, până la minciuni sfruntate cum că apele Dunării ar fi rupt digul de la Ceatalchioi. În tot acest timp, aliat de nădejde al baronilor locali în propagarea minciunilor a fost presa aservită acestora. Rolul „coloanei a cincea” l-a jucat Obiectiv de Tulcea, controlată de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, prin omul său de casă, Robert Berbecel.
Obiectiv de Tulcea, dar și alte publicații locale plătite cu bani grei de PSD, au înfierarat producătorii care fac agricultură performantă ca „dușmani ai poporului”.
Cea mai profitabilă fermă agricolă din Delta Dunării, Agrodelta Sireasa, a intrat în colimatorul Consiliului Județean Tulcea atunci când a încercat să-și apere drepturile. Miza a fost concesiunea Agrodelta Sireasa, dar și digurile aflate în PROPRIETATEA fermei private, diguri pe care Consiliul Județean și le-a intabulat ilegal ulterior.
Obiectiv de Tulcea, în 2013: Refuzul la plata concesiunii, perfect justificat cu acte
Pe vremea când Obiectiv de Tulcea nu era oficiosul baronilor PSD, ziariștii publicației își făceau meseria cu onestitate.
În 2013, Obiectiv de Tulcea titra ”Procese penale pe rol, cercetare DNA și alte ingrediente. Sireasa, o poveste încâlcită cu talent de fosta administraţie a Consiliului Judeţean”.
Jurnaliștii explicau cum a ajuns Agroldelta să plătească redevențe pe terenul concesionat, deși terenul fusese inundat delibertat de autoritățile locale.
”Pierderile concesionarului inundat, aşa cum au fost ele evaluate, sunt imense, de ordinul zecilor de milioane de euro. Acestea n-au fost recuperate până în prezent, urmând ca instanţele de judecată să facă lumină într-un caz fără precedent ca amploare valorică, în care este implicată acum și actuala administraţie a judeţului.
Să nu uităm, însă, că situația a fost creată de fosta administraţie, iar ițele încurcate ale acestei povești vor trebui reglate, după lege, de actualul președinte.
De parcă necazul lui Traian Rece, administratorul Agrodeltei Sireasa, nu ar fi fost îndeajuns, Consiliul Judeţean îl facturează non stop la redevenţă, conform contractelor iniţiale, deşi terenul este şi astăzi impropriu pentru agricultură. Ei facturează, el refuză, dar refuzul la plată este perfect justificat cu acte. Iar pentru refuzul la plată a unor facturi de redevenţă, lui Rece i s-a pus eticheta de „rău-platnic”. Total fals, așa cum vom explica în continuare”, notează autorii articolului.
Aceștia au explicat cum a ajuns administratorul Agroldelta, Traian Rece, să plătească oalele sparte de Consiliul Județean și Prefectura Tulcea.
”Trebuie menţionat din capul locului că Agrodelta Sireasa şi-a achitat cu brio toate obligaţiile de plată a redevenţei, încă de la semnarea contractelor de concesionare, exceptând perioada cât terenul a stat inundat, deci nu a putut fi exploatat, şi în orice caz, nu din vina concesionarului. Funcţionarii de la Compartimentul urmăriri redevenţe din cadrul Consiliului Judeţean, aceiaşi de pe vremea fostului președinte Victor Tarhon, nu au ţinut cont de acest lucru şi l-au „taxat” în continuare pe Traian Rece, ca să plătească pentru… nimic. Mărturie stau facturile emise, documente pe care le deținem în copie și le enumerăm”, se arată în ancheta jurnalistică.
Obiectiv de Tulcea, în 2013: Dacă un copil ar fi interpretat contractele așa cum o fac concesionarii, ar fi fost decretat drept analfabet funcțional
După ce baronii locali au preluat controlul publicației, jurnaliștii acesteia au schimbat tonul, atacând agricultorii din Deltă, culmea, făcuți vinovați pentru sărăcia din județ.
Tonul Obiectiv de Tulcea a devenit și mai acid din toamna anului trecut, după ce conducerea editorială a ziarului a fost preluată de ”cațavencul” Patrick André de Hillerin. Asta după ce ani de zile, „cațavencul“ i-a făcut viața amară baronului PSD Horia Teodorescu cu tot felul de dezvăluiri despre ilegalitățile din ograda CJ Tulcea.
La ”înscăunare”, Hillerin promitea un model de presă apropiat de comunitate.
„Portavocea” echipei „baronului” PSD de Tulcea, Horia Teodorescu a făcut însă jocul dubios al Consiliului Județean Tulcea, care ar vrea să scape cât mai repede de obligațiile pe care județul Tulcea și le-a asumat prin contractele de concesiune a terenurilor agricole.
Ca un veritabil comisar al poporului din vremurile sovietice de tristă amintire, „cațavencul“ tot încearcă să-i asmută pe tulceni împotriva „dușmanilor județului” Delta Rom Agriculture și Agrodelta Sireasa.
Manipulând cuvintele, Hillerin a pretins în mod fals că marii concesionari, care au făcut în Deltă investiții de milioane de euro, nu mai au ce căuta pe terenurile concesionate.
„Dacă un copil din ciclul primar sau gimnazial ar fi interpretat contractele de concesiune expirate în octombrie 2017 așa cum le interpretează foștii concesionari, ar fi fost decretat drept analfabet funcțional și ar fi fost pus să repete anul până când învață cel puțin să citească (…) Din fericire, legea are și ea apărătorii ei, fie că sunt judecători, în unele cazuri, fie că sunt polițiști, jandarmi, agenți de mediu. E drept, aceștia par a dormi, câteodată, dar suntem convinși că e doar o strategie profundă, menită a înșela simțurile celor care acționează ilegal, pentru a-i lovi atunci când se cred mai în siguranță”, sunt cuvintele „învârtite” de Patrick André de Hillerin, care se declara adeptul „presei locale de calitate”.