DISTRIBUIȚI
De la criticul ”baronului Teo”, Hillerin a ajuns director al ziarului «Obiectiv» din Tulcea

În încercarea de intimidare a agricultorii privați din Deltă ale căror terenuri vor să le ia cu japca, baronii PSD de Tulcea au scos la bătaie și „tonomatele“ din presa locală, pe care o finanțează cu bani grei. Întâiul tonomat a fost, ca de obicei,  „cațavencul“ Patrick André de Hillerin, directorul Obiectiv de Tulcea, oficiosul PSD din județul Tulcea. 

Baronii locali au pregătit scoaterea la licitație a terenurilor deținute de cea mai profitabilă companie agricolă din Delta Dunării – Agrodelta Sireasa SA.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu, a convocat pe 21 septembrie ședința Consiliului, pentru a lua în discuție proiectul de hotărâre pentru aprobarea concesionării, prin licitație publică, a trei loturi de teren agricol situate în amenajarea agricolă Sireasa. Terenurile fuseseră furate de CJ Tulcea din patrimoniul Agrodelta de Sireasa încă din 1993 și ulterior, culmea ironiei, fuseseră concesionate aceleiași companii agricole, controlate la acea vreme de stat.

Ca sarcină primită de la partid, Patrick André de Hillerin a trebuit să participe la ședința CJ Tulcea în care consilierii județeni, indiferent de culoarea politică, au votat în bloc inițiativa lui Horia Teodorescu de scoatere la licitație a terenurilor Agrodelta. Sprijit plictisit de un perete, cu mâinile în buzunare, jurnalistul și-a făcut „documentarea“ pentru a mai turna niște articole în care să răstălmăcească adevărul. Și a făcut-o.

Hillerin și-a făcut „documentarea“ pe teren

„Ciocoismele“ lui Hillerin

Sub titlul „Populism, concesiuni, ciocoisme“, cațavencul a înfierat din nou agricultorii privați, care ar sfida oamenii din Tulcea, „de la înălțimea avioanelor private sau din pernele moi ale vreunei mașini de lux“.

„Delta Rom, Anglo Rom și Agrodelta Sireasa, au exploatat, în ultimii 20 de ani, 22.160 de hectare, deci peste două treimi din cele 32.196,91 de hectare ale CJ Tulcea. Timp de 20 de ani, cei trei concesionari au refuzat în mod constant să negocieze în mod real mărirea redevențelor. De la înălțimea avioanelor private sau din pernele moi ale vreunei mașini de lux, reprezentanții celor trei firme s-au uitat lung la oamenii din județul Tulcea și le-au râs în nas. Erau siguri că, la încheierea celor 20 de ani inițiali, pot prelungi contractele de concesiune în aceleași condiții și că vor plăti, încă 10 ani, redevențe medii de 70 de lei la hectar (Delta Rom și Anglo Rom) sau 89 de lei la hectar (Agrodelta Sireasa). Doar că s-au înșelat. Pentru prelungirea contractelor era nevoie ca ambii parteneri să fie de acord. Și cum ar fi putut Consiliul Județean, fără să ispitească procurorii, să accepte prelungirea contractelor în niște condiții vădit dezavantajoase pentru bugetul județean?“, se întreabă retoric Hillerin.

Manipulând în continuare adevărul, „cațavencul“ a pretins că agricultorii au încălcat clauzele contractelor de concesiunie, ca să justifice decizia baronilor PSD de scoatere la licitație a terenurilor.

„De-abia cu câteva luni înainte de expirarea primelor contracte, în 2017, cei trei concesionari au început să trimită oferte de reînnoire a contractelor. Dar, până atunci, deja comiseseră atâtea încălcări ale clauzelor contractuale și ale legii, încât prelungirea nu mai era o opțiune. În plus, nici măcar în aceste condiții, concesionarii nu au venit cu niște oferte rezonabile din punct de vedere financiar. Ultima ofertă, de exemplu, a Anglo Rom și Delta Rom, făcută prin intermediul PNL Tulcea, care a promovat patru proecte (sic!) de hotărâri de CJ, presupunea plata unei redevențe de 1.050 de kilograme de grâu la hectar. Adică doar 50 de kilograme în plus față de redevența minimă. Transformate în bani, aceste 50 de kilograme înseamnă 30 de lei, ducând totalul la 630 de lei pe hectar. În condițiile în care licitația ar putea duce redevența și la 1.200 de lei. Dublu“, a mai scris Hillerin.

Care este adevărul?

Demersurile CJ Tulcea vizează unul dintre cele două contracte de concesiune ale Agrodelta Sireasa, nr. 61/02.04.1998, încheiat pe 20 de ani agricoli, care se finalizează la data de 15.10.2018.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre nu se suflă, însă, nicio vorbă despre clauzele de prelungire automată a contractului

Clauza legală, a cărei încălcare flagrantă îi va trimite pe baronii locali în fața procurorilor anticorupție, prevede că contractul poate fi prelungit cu încă 20 de ani, în aceleași condiții, prin simpla notificare în acest sens a concendentulu cu 60 de zile înainte de terminarea termenului inițial.

Această clauză, asumată prin semnătura reprezentanților legali ai CJ Tulcea și aprobată prin hotărâri ale acestei autorități, în perioada în care Agrodelta Sireasa era a statului și NU privată, are putere de lege conferită de principiul de drept al respectării contractelor și a legilor aplicabile.

Mai mult, potrivit clauzelor, contractul ar fi trebuit să fie prelungit cu 3 ani, ca urmare a inundațiilor produse în 2010, după ce autoritățile locale au spart deliberat digul, în zona Ceatalchioi. Nu mai puțin de 4.217 hectare au fost înghițite atunci de ape, cu tot cu culturi.

Contractul nu numai că nu a fost prelungit, așa cum prevăd clauzele, dar CJ Tulcea a dat în judecată Agrodelta Sireasa pentru plata (neplata?) redevenței pe anul respectiv.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here