DISTRIBUIȚI

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a semnat contractul pentru intabularea suprafeţelor din zonele tampon şi cele economice pe care le administrează, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.

“Am semnat acum două săptămâni contractul de cadastrare, intabulare cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Este vorba despre un contract de 31 de milioane de lei care va fi implementat în următorii trei ani. Vom cadastra, măsura tot ce înseamnă zonă tampon şi zonă economică în Delta. Practic, după realizarea acestui proces, tot ce înseamnă suprafaţă din Rezervaţie va fi cadastrată şi intabulată”, a afirmat guvernatorul Ţibuleac, citat de Agerpres.

El a amintit că suprafeţele din interiorul unităţilor administrativ-teritoriale din perimetrul Rezervaţiei şi cele din zonele strict protejate au fost intabulate printr-un proiect derulat în urmă cu mai mulţi ani.

“Dacă vrem să avem o dezvoltare socio-economică în echilibru cu biodiversitatea, trebuie să ştim terenul pe care-l administrăm şi să avem clar evidenţiate cele trei tipuri de zonă din Rezervaţie – zonă strict protejată, zonă tampon şi zonă economică. Din cauza lipsei intabulării, am întârziat realizarea hotărârii de Guvern prin care să redefinim zonarea pentru a aduce cetatea Histria în zona de vizitare legală. E cu titlu de banc, dacă vreţi, dar toţi cei care vizitau cetatea Histria erau în uşoară ilegalitate pentru că nu aveau voie să fie acolo”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.

În momentul de faţă, în Deltă există 20 de zone strict protejate cu o suprafaţă totală de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafaţa Rezervaţiei, acestea fiind, conform Administraţiei RBDD, eşantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice. În aceste zone sunt interzise activităţile umane, iar accesul este permis doar în scop ştiinţific, pe baza acordului emis de Administraţia Rezervaţiei.

Zonele tampon se află în jurul celor cu regim de protecţie integrală, ocupă o suprafaţă totală de 222.996 hectare, respectiv 38,5% din suprafaţa Rezervaţiei şi au rolul de a atenua impactul factorului uman asupra zonelor protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here