DISTRIBUIȚI
SONY DSC

În ciuda gerului, sute de tulceni au luat parte ieri la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea, în parteneriat cu Garnizoana Tulcea, organizând un ceremonial militar şi religios dedicat evenimentului.

De la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului din municipiu, după primirea oficialităţilor şi prezentarea onorului, prefectul Lucian Furdui a salutat drapelul de luptă şi apoi a fost intonat imnul de stat. În fruntea unui sobor de preoţi, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat serviciul religios. În continuare, au rostit alocuţiuni prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, şi Andaluzia Luca, viceprimar al municipiului.

Iată cuvântul prefectului Lucian Furdui:

„Aniversarea Unirii Principatelor Române ne aduce aminte, an de an, că puterea românilor a stat şi va sta întotdeauna sub semnul Unirii.

Fără 24 Ianuarie 1859 n-ar fi fost posibilă Unirea cea Mare, idealuri desăvârşite prin acte de mare solidaritate ale poporului român. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să înţelegem că avem nevoie de solidaritate mai mult decât oricând şi vă îndemn să rămâneţi optimişti ca românii de altădată, iar actele de curaj ale înaintaşilor noştri să vă fie călăuză în năzuinţele dumneavoastră.

Vă mulţumesc că aţi venit astăzi aici şi vă doresc o sărbătoare plină de bucurii, sănătate, belşug şi un an plin de realizări, iar ziua de 24 Ianuarie să fie întotdeauna sărbătoarea noastră, a românilor! Totodată, vă adresez invitaţia de a da mână cu mână într-o Horă a Unirii care, pentru noi, românii, are o semnificaţie sfântă, deoarece a fost imnul mişcării naţionale, care a unit Moldova cu Ţara Românească!

La mulţi ani, tulceni!

La mulţi ani, români!

La mulţi ani, România!”.

24 Ianuarie reprezintă momentul în care fostele principate Moldova și Țara Românească au format, la momentul 1859, România în prima sa formă, devenită, 59 de ani mai târziu, România Mare.

„Este un an de o mare importanță istorică pentru existența României de astăzi: în Anul Centenar, ne aplecăm cu deosebit interes asupra momentelor care au dus, în 1918, la unirea tuturor românilor între aceleași granițe“, a transmis președintele Horia Teodorescu, în cadrul manifestării din Piața Civică.

Acum 159 de ani, în Moldova, Adunarea electivă formată din 48 de deputaţi l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, şeful partidei unioniştilor moldoveni. Lucrurile nu stăteau la fel de simplu în Ţara Românească, acolo unde alegerile urmau să se ţină pe 24 ianuarie, iar locţiitorii domneşti erau antiunionişti și Adunarea electivă era dominată de conservatori. Bucureștenii au fost, așadar, mobilizaţi pentru a susţine candidatura lui Cuza. În şedinţa din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, pornind de la ideea că  textul Convenției de la Paris nu prevedea expres ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte. Astfel, în urmă cu 159 de ani, Alexandru Ioan Cuza, votat în unanimitate, a devenit domnitor al celor două principate, iar, pe parcursul domniei sale, unirea Moldovei cu Țara Românească a fost recunoscută de către marile puteri.

„Este de datoria noastră, a urmașilor unor români care au scris istorie, să celebrăm aceste momente cu o înaltă semnificație istorică pentru devenirea României de astăzi. Este un privilegiu pentru noi să ne amintim cu respect de cei care au reușit să realizeze un deziderat împlinit, în totalitate, la momentul 1918“, a mai adăugat președintele Horia Teodorescu.

După defluirea gărzii de onoare şi a gărzii portdrapel, toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii.

SONY DSC

Spectacol organizat cu ocazia Zilei de 24 Ianuarie

În continuarea programului festiv prilejuit de sărbătorirea Micii Uniri, Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședintele Dumitru Mergeani și administratorul public al judeţului, Vasile Strat, au participat, începând cu ora 11.30, la spectacolul organizat de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“ la Sala Polivalentă din municipiu.

„Este a treia oară în ultimele luni când ne întâlnim pentru a participa la astfel de evenimente: după 14 Noiembrie, Ziua Dobrogei, atunci când am sărbătorit, împreună, Unirea Dobrogei cu Patria Mamă, am avut  bucuria de a marca, tot împreună, Marea  Unire de la data de 1 decembrie 1918. Iată că, astăzi, ne vedem din nou și celebrăm un moment istoric cu o semnificație deosebită: unirea Principatelor Române. Este o onoare deosebită pentru noi

să fim alături de tulceni și să marcăm, împreună, o zi cu o semnificație deosebită pentru istoria poporului românesc“, a transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Au cântat, pentru publicul tulcean, Maria Ionescu Căpitănescu, Marius Ciprian Pop, Călin Brăteanu, Maria Stoianov și Grupul „Ethnos“ din Republica Moldova, Grupul Vocal „Cantus Libera“, Grupul Vocal „Magia Deltei“, Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“, Ansamblul Folcloric de Copii „Dorulețul“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here