DISTRIBUIȚI

În plină epidemie de pestă porcină în Delta Dunării, autoritățile sanitar-veterinare din Tulcea par să nu realizeze gravitatea situației. În loc să incinereze porcii infestați cu virusul pestei, angajații Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea i-au aruncat de-a valma într-o gropă. Faptele s-au petrecut la Ceatalchioi, unde a fost descoperit unul dintre cele patru focare de pestă din Deltă.

Aici, porcii eutanasiați au fost aruncați într-o groapă săpată în digul potcoavă, de la marginea localității. Angajații DSVSA nici măcar nu au astupat groapa, pentru că zilele acestea trebuie să mai sacrifice și alte animale suspecte de îmbolnăvire, care vor fi duse în același loc, după cum spun localnicii.

Au venit cu o echipă de oameni, au strîns porcii într-un țarc și i-au omorât cu un aparat electric de asomare. I-au aliniat frumos și au adus un buldoescavator. Au pus în cupă o folie din plastic, după care au încărcat porcii. Apoi, au luat-o prin mijlocul satului și i-au dus la dig. Au săpat o groapă cu un alt utilaj și au trîntit porcii acolo. N-au pus nimic peste ei. Groapa este încă deschisă, pentru că mai au încă 50 de porci care trebuie asomați. Au făcut un proces-verbal, în care au scris cu pixul câți porci au luat. În groapă sunt acum circa 100 de porci. De la Rezervație nu a venit nimeni. Cu angajații DSVSA au fost doar doi jandarmi”, a explicat un localnic.

Bărbatul spune că, cel mai probabil, pesta porcină a venit din Ucraina, în urma unei acțiuni deliberate a autorităților din țara vecină.

În urmă cu o săptămână mai mulți săteni din Ceatalchioi au văzut cum câteva zeci de porci mistreți au trecut înot Dunărea din Ucraina. Acești porci au fost hăituți de ucraineni și forțați să treacă Dunărea. Oamenii au văzut cum goneau animalele spre apă. Mistreții înoată foarte bine, pot înota kilometri întregi. La noi, vânătoarea de mistreți e interzisă din 2010, de pe vremea lui Ponta. S-au înmulțit foarte mult, intră la oameni în curți. La fel și șacalii, care iau găinile oamenilor din cotețe. La CA Rosetti, șacalii au mâncat și un câine în lanț”, a mai povestit martorul ocular.

Directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

Ce spune legislația

Potrivit legislației în vigoare, distrugerea carcaselor de animale se poate face prin două metode:

convențională – prin denaturarea în unități specializate (ardere în incineratoare) sau alternativă, care presupune îngroparea animalelor și acoperirea lor cu substanțe neutralizante. Or, Delta Dunării este rezervație naturală protejată, iar folosirea substanțelor chimice este total interzisă. În plus, pânza freatică este la suprafață, iar îngroparea animalelor infectate ar putea duce la contaminarea apei. Prin urmare, singura modalitate de distrugere a animalelor moarte, în Deltă, rămâne incinerarea, cu ajutorul unor incineratoare mobile.

Până în prezent, autoritățile au confirmat patru focare de pestă în Delta Dunării, iar trecerile de bac de la Tudor Vladimirescu, Brăila şi Galaţi au intrat în carantină. Boala este extrem de agresivă şi poate duce la mortalitate de 100% în fermele de porci. Transportul de porci vii şi de carne dinspre Tulcea spre alte judeţe a fost interzis. Boala a fost confirmată în urma analizelor de laborator.

 

 

1 COMENTARIU

  1. […] ancheteze diletantismul cu care a acționat ISU Tulcea la izbucnirea epidemiei de pestă (citește VIDEO Pericol în Delta Dunării! Porcii bolnavi de pestă au fost îngropați, în loc să fie inci…) manipulatorul de serviciu din depoul ”baronului Teo” folosește nenorocirea doar ca pe un […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here