DISTRIBUIȚI
DIGITAL CAMERA

O navă propulsată 100% electric ar putea face legătura dintre Tulcea şi comunităţile izolate ale Deltei Dunării, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei pentru Electromobilitate din România (AERO), Tudor Roşca, reprezentant al unei firme din Bucureşti.

Nava, care ar urma să fie gata în 3 ani, este construită în România, iar componentele care vor fi instalate la bordul ei pentru a-i permite navigaţia vor fi certificate internaţional, potrivit sursei citate.

„Suntem în legătură cu o companie din Elveţia care a creat cea mai mare ambarcaţiune electrică din lume. Avem deja un contract. Încercăm să construim un vas propulsat 100% electric care să deservească în special Delta. Ce trebuie să mai aflăm este ce va însemna certificarea navei în ansamblu. Autoritatea Navală Română nu poate să facă această certificare din diverse motive tehnice pe care nu le cunosc. Ştiu însă că putem avea în cel mult 12 luni o navă funcţională, sigură, cu echipamente certificate internaţional, care au un grad ridicat de siguranţă, iar realistic vorbind, cred că în trei ani nava electrică ar putea circula în Deltă”, a declarat Roşca.

El a mai spus că certificarea acumulatorilor pentru viitoarea navă electrică a Deltei poate să ajungă şi la 500.000 de euro.

Potrivit acestuia, pentru a uşura procesul de apropiere de natură, autorităţile locale din Delta Dunării trebuie să găsească soluţii pentru punctele de încărcare.

Roşca a mai spus că a avut discuţii cu autorităţile tulcene, care s-au arătat interesate să cumpere nava electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here