DISTRIBUIȚI

Focarele de pestă porcină africană din judeţul Tulcea ar putea fi închise peste doi ani. Cel puțin așa susţin reprezentanţii DSVSA, care recomandă populaţiei să consume doar în familie carnea şi produsele provenite de la porcii din gospodăriile proprii şi să nu le trimită rudelor sau prietenilor.

Recomandările au fost făcute luni de șeful de serviciu din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marian Avram, în timpul şedinţei Colegiului prefectural, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat că, în timpul unor inspecţii ale unor gospodării afectate de PPA, au fost găsite animale şi pachete de carne de mistreţ.

“Constatăm că există persoane care, cu toate că au fost în localităţi în care s-a dispus uciderea preventivă a suinelor, cresc în continuare animale, localităţi în care s-au ucis animalele şi au fost făcute documentele pentru despăgubirea animalelor, dar cu surprindere găsim chiar printre oamenii care conduc acele comune, care au ascuns animale, găsim animale care nu au existat în nicio evidenţă şi concluzia noastră este că s-au adus animale şi se face repopulare. Dacă nu înţelegem dinamica bolii şi cum se combate aceasta, avem pericolul de a permanentiza această boală, iar Portugalia s-a luptat 34 de ani pentru eradicarea bolii, Spania 20 de ani, Sardinia nu a reuşit de 80 de ani”, a declarat Avram.

Reprezentantul DSVSA a recomandat populaţiei să dezinfecteze congelatoarele în care a avut pachete de carne provenită de la suine din focare de PPA şi a menţionat că, dacă vor trimite rudelor şi prietenilor din străinătate carne provenită din focare, riscă o pedeapsă pentru răspândirea unei boli ca PPA de 3 ani şi 6 luni de închisoare.

“Dacă populaţia mai are carne de porc din sacrificările de necesitate, aceasta poate păstra virusul timp de trei ani în condiţii de congelare, un an în caz de refrigerare şi timp de 8 luni la un alt animal trecut prin boală”, a subliniat Avram.

Săptămânal, instituţia înregistrează cel puţin trei confirmări de PPA în mediul sălbatic.

“În mod normal, ar fi trebuit să începem procedurile de stingere a bolii, dar în perimetrul localităţilor afectate apar noi cazuri în fondul cinegetic, ceea ce, din punct de vedere legal, ne duce la o stingere a focarelor peste doi ani, conform legislaţiei”, a menţionat reprezentantul DSVSA.

Potrivit sursei, dacă într-o localitate afectată deja de PPA apar noi cazuri de boală, proprietarii suinelor care vor fi sacrificate nu vor mai primi despăgubiri.

În timpul reuniunii, subprefectul judeţului Tulcea, Corvin Bangu, le-a recomandat primarilor să analizeze situaţia cheltuielilor făcute în perioada focarelor de PPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here