DISTRIBUIȚI

În ultimele două săptămâni, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfăşurat o serie de activităţi menite să refacă stocurile de şalău (Sander lucioperca) din Complexul natural Razim – Sinoie.

Acţiunea respectă prevederile Planului de Management şi Regulamentului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în privinţa Stopării declinului diversităţii biologice şi conservarea patrimoniului natural, asigură ARBDD.

În acest scop bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au fost populate cu un număr de 55 reproducători selecţionaţi, cu o vârstă minimă de 3 ani şi o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obţinuţi din bazinele naturale, în principal din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele confecţionate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor.

ARBDD a încheiat cu INCDDD un contract pentru producerea a 1.000 cuiburi embrionate din specia şalău, ce au fost lansate în spaţii special amenajate din Lacul Razim. În cadrul tehnologiei folosite de INCDDD, fiecare cuib conţine un număr de circa 30.000 icre din care vor rezulta un număr de 80-100 exemplare ce vor atinge maturitatea. Acţiunea de lansare este anuală şi face parte din politica ARBDD de refacere a stocurilor acestei specii de peşte suprapescuite, în special din Complexul Razim-Sinoie. De menţionat este faptul că, până la maturitate şi reproducere, exemplarele au nevoie de circa 3 ani şi vor reprezenta un aport important al capturilor de şalău din anii respectivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here