DISTRIBUIȚI
Casa Avramide

Asociaţia Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti şi cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” din Tulcea fac accesibile muzeele copiilor în cadrul proiectului “Muzeul la îndemână” cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Pe parcursul anului 2018 echipa proiectului a proiectat şi realizat în cadrul muzeelor instalaţii/ staţii interactive/ jocuri care oferă ocazia copiilor să interacţioneze în mod direct şi participativ cu patrimoniul din cele trei muzee pornind de la tema Centenarului.
Astfel, echipa de specialişti a selectat obiecte originale din expoziţiile muzeelor, care ilustrează evenimente, simboluri şi semnificaţii despre evenimentele istorice de acum 100 de ani. În urma unui proces de documentare, cercetare şi interpretare a patrimoniului, specialiştii au conceput şi realizat câte o instalaţie interactivă pe care copiii o pot explora pentru a afla informaţii noi, a descoperi sensurile obiectului original la care fac referire şi, în cele din urmă, a da sens unor obiecte serioase expuse pentru adulţi, dar care devin pretext de învăţare şi joc pentru copii. Instalaţiile au fost realizate fizic de Nod Makerspace, iar puzzleurile cu hărţi, de Benett Publicis.

Fiecare expunere are specific propriu, astfel încât, în Muzeul Hărţilor, de exemplu, se propune un joc pentru copii de 6-14 ani care porneşte de la formarea unor puzzle-uri cu hărţi vechi care ilustrează evoluţia reprezentării catografice a provinciilor româneşti şi importanţa lor în istoria cartografiei. Jocul propune un sistem de tipul indiciu-cheie în care un zar cu ani istorici semnificativi îndreaptă atenţia către o hartă expusă într-un colţ de muzeu. Scopul jocului este familiarizarea cu acest tip de imagine-obiect, harta, şi trezirea curiozităţii copiilor pentru aceasta prin oferirea de informaţii şi chei de descifrare.

Casa Avramide din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” constituie punctul de plecare pentru o instalaţie interactivă în formă de căsuţă, pentru copii de 0-5 ani, plasată în holul casei istorice care a aparţinut prosperului întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea. Căsuţa reia elemente reale din Casa Avramide, atât în ceea ce priveşte faţada sau alte elemente de arhitectură, dar şi elemente de mobilier şi chiar personaje istorice în miniatură, sub formă de păpuşi. Copiii pot intra în căsuţă şi pot explora istoria casei şi familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu care pot creea poveşti.
În Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea se propune un joc de cărţi pentru copiii de 6-14 ani în care, pornind de la picturi care reprezintă diferite etnii prezente în Dobrogea, se formează echipe de personaje care aparţin aceleiaşi etnii. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspiraţie se află chiar pe pereţii muzeului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here