DISTRIBUIȚI

În perioada 27-28 octombrie 2019, s-a desfăşurat, la Bucureşti, Forumul Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Forumul Naţional SUERD reprezintă cadrul de dezbateri şi decizii, cu rol de orientare strategică, având ca obiectiv principal stabilirea priorităţilor şi liniilor de acţiune ale României în procesul de implementare a SUERD la nivel naţional, macroregional şi european.

Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a deschis lucrările forumului care a marcat şi finalul mandatului României la Preşedinţia rotativă a SUERD. În alocuţiunea sa, oficialul a reiterat importanţa Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi contribuţia MDRAP în procesul de relansare a acestei strategii macro-regionale: “Dunărea este şi continuă să fie un simbol nu doar pentru noi sau pentru celelalte state riverane, ci pentru întreaga Europă. În aceste condiţii, ne-am angajat într-un program ambiţios, sub deviza “Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”, urmărind atât revizuirea Planului de Acţiune al SUERD, cât şi promovarea pe agenda europeană a valorii adăugate a cooperării regionale, cu accent pe asigurarea coeziunii teritoriale, economice şi sociale, precum şi pe diminuarea disparităţilor de dezvoltare existente în rândul statelor din regiune”.

România exercită, în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2019, Preşedinţia rotativă a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

SUERD este una dintre cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, co-iniţiată de România şi Austria, fiind lansată în 2011 şi reprezentând un mecanism de cooperare a statelor din bazinul dunărean, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a macro-regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here