DISTRIBUIȚI

Lupta împotriva pestei porcine determină măsuri aberante. Răspândirea virusului i-ar putea duce la faliment nu numai pe crescătorii de animale, dar mai nou, şi pe cei care cultivă porumb, obligați să distrugă culturile. Patronatele vorbesc despre un sabotaj al economiei naționale.

Isteria creată de pesta porcină întreținută de autorități a dus la măsuri aberante, calificate de patronatele din industria alimentară drept sabotaj la economia națională.

Ordinele emise în ultimele zile cu privire la neutralizarea culturilor agricole afectate de mistreţi, precum şi la uciderea mistreţilor şi prădătorilor din zona focarelor au stârmit controverse puternice. Cap de listă în topul confuziei este ministrul Agriculturii Petre Daea.

Concret, ministrul a dat ordin ca acolo unde mistreţii ar fi putut ajunge la culturile agricole în căutarea hranei, acestea să fie distruse. Explicaţie oficială este ca animalele pot contamina porumbul prin secreţii şi atingere. Asta înseamnă ca terenurile trebuie verificate înainte de recoltare, iar dacă există semne că au fost călcate de mistreţi, trebuie anunţate autorităţile.

Asta s-ar putea întâmpla, în special în focare, cum ar fi Tulcea, Brăila şi Ialomiţa, zone în care se cultivă şi mult porumb. Astfel, după ce au fost falimentați crescătorii de animale, și producătorii agricoli ar putea ajunge în sapă de lemn.

„Începând cu data prezentului ordin, în zonele afectate de pesta porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, se interzice dislocarea plantelor, consumate parțial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fața locului de fiecare propritar/utilizator de teren agricol“, se arată în ordinul oficial.

Ministrul Petre Daea s-a remarcat prin nenumărate gafe în gestionarea crizei generate de pesta porcină

Epidemia, ținută secretă

Există informaţii că epidemia de PPA este în România de mai bine de un an, însă autorităţile au ezitat să anunţe populaţia, preferând să ţină totul în cercul închis al instituţiilor specializate. Această informaţie a fost făcută public, zilele trecute, de proprietarul Carniprod Tulcea (unde au fost omorâţi 48.000 de porci acum câteva zile), Nicolae Ciuleac, care a invocat surse din Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Informaţia a fost vehement negată de Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, care a declarat că la Tulcea boala a fost găsită abia în iunie 2018, dar a recunoscut că la Satu Mare a fost confirmat un caz de PPA în iunie 2017.

Focarele de pestă porcină, în creștere

Numărul focarelor de pestă porcină africană este de aproape 580, în peste 100 de localităţi din opt judeţe, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor.

Potrivit specialiştilor, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluţia este lentă, „chiar staţionară“, iar în sud-estul ţării „evoluţia bolii este agresivă“.

Până în prezent au fost sacrificaţi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei. În România cresc atât în ferme, cât şi în gospodării aproximativ 4 milioane de porci.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here