DISTRIBUIȚI

Autoritățile au adus la Tulcea mai multe incineratoare mobile de mare capacitate pentru situaţia în care va fi nevoie de sacrificarea a peste 40.000 de porci de la o fermă unde săptămâna trecută a fost depistat un focar de pestă porcină africană.

Autorităţile vor face controale în trafic pentru a nu permite transportul de porci vii sau preparate din carne neetichetate din zonele afectate către alte regiuni, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al Prefecturii Tulcea, în urmă cu două zile a fost descoperit şi ulterior confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) la o societate comercială care deţine peste 40.000 de porci.

La sfârșitul săptămânii trecute, Prefectura Tulcea a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă al judeţului Tulcea, în cadrul căreia s-a luat decizia declarării stării de alertă pentru a putea aplica planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Acest plan se desfăşoară pe două paliere principale. În primul rând, ANSVSA, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne acţionează pentru eventualitatea în care va fi necesară sacrificarea celor peste 40.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş patru incineratoare mobile de mare capacitate, ulterior alte două incineratoare mobile de mare capacitate urmând să ajungă la Tulcea.

În al doilea rând, se desfăşoară operaţiuni de verificare a zonei Deltei Dunării pentru descoperirea animalelor sălbatice (porci misterţi) decedaţi din cauza virusului şi pentru neutralizarea pericolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here