DISTRIBUIȚI
Teodorescu

Procurorii anticorupție investighează modul în care Guvernul Grindeanu a dat o hotărâre în scopul accesării a mai mult de un miliard de euro bani europeni. Investigația vizează infracțiunile de fals și uz de fals. Consiliul Județean Tulcea ar fi falsificat o hotărâre de guvern prin care baronii de Tulcea ar fi declarat în fals că statul e proprietar pe drumuri și diguri private, pentru a obține fonduri europene pentru reabilitarea lor. Concret, este vorba de implementarea proiectului European ITI Delta Dunării, în valoare de peste un miliard de euro.

Această sumă fabuloasă se află sub ghidonajul „baronului” Teodorescu (Horia Teodorescu – președintele Consiliuilui Județean Tulcea – n.n.) prin intermediul unui ONG (o agenție de dezvoltare intercomunitară) denumită ADI ITI Deltă Dunării, notează Cetateanul.net.

Prin acest ONG de interes public, condus de oamenii lui Teodorescu, vor fi derulate proiectele europene alocate dezvoltării Deltei, fapt remarcat și de Silviu Mănăstire, în „Dosar de politician“.

Ministerul Fondurilor Europene a suspendat însă proiectul derulat pe baza hotărârii de guvern, până la finalizarea anchetei DNA. Guvernul României  nu a declanșat încă niciun control pentru a verifica cum s-a putut aproba o HG plină de falsuri folosite apoi pentru exproprieri abuzive, fără temei legal, chiar de Consiliul Județean.

„Prestația” Guvernul în beneficiul baronilor

În afacerea Belina, procurorii investighează o hotărâre de guvern, prin care, sub pretextul construirii unui mare complex turistic, o baltă a fost trecută, prin hotărâre de guvern, de la „Apele Române” la Consiliul Județean Teleorman, de unde a ajuns, în cele din urmă, la firma Tel Drum, despre care procurorii afirmă că ar fi controlată de liderul PSD Liviu Dragnea.

Cetățeanul.net a ajuns în posesia documentelor care arată că Belina nu este un caz singular. Afacerea din Delta Dunării a fost posibilă prin falsuri promovate chiar prin hotărâre de guvern și de hotărâri ale Consiliului Județean Tulcea. Este vorba de Hotărârea de Guvern 181/30.03.2017 (aprobată și semnată de Sorin Grindeanu și de Sevil Shhaideh), hotărâre prin care drumuri și terenurile aferente acestora (aflate în proprietate privată) au fost declarate în fals ca făcând parte din domeniul public al județului.

Mecanismul HG 181/2017 descris de procurori în cazul bălții ajunsă la Tel Drum seamănă izbitor cu acesta din Delta Dunării, în care Consiliul județean Tulcea a pus mâna pe niște terenuri pentru a implementa mai multe proiecte europene de investiții, în valoare totală de peste un miliard de euro, poduri, șosele, drumuri județene. Pentru a face rost de aceste fonduri, baronii de Tulcea au început să pună mâna pe pământuri, diguri și canale.

Sevil Shhaideh a semnat „ca primarul”

Aceștia au furnizat informații false lui Sevil Shhaideh, pe atunci ministrul dezvoltării reguionale, care a întocmit și semnat nota de fundamentare a HG 181/2017, în care se afirmă: „În vederea accesării surselor de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6, îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, prioritatea de investiții 6.1., stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, apel dedicat zonei de Investiții teritoriale integrate Delta Dunării, pentru obiectivul de investiții «Modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Tulcea – Chilia Veche», a fost necesară îndeplinirea unuia din criteriile de selecție prevăzute în ghid (…) Consiliul Județean Tulcea face precizarea că bunurile imobile (…) nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul vreunui litigiu”.

Or, pe traseul așa-zisului „Drum judeţean 222N (Tulcea-Ceatalchioi-Pardina-Chilia Veche)” se găsește un dig de graniță, lung de mai mulți kilometri, aflat în proprietatea unei societăți agricole private – SC Agrodelta Sireasa. Legal, Consiliul județean are oricând posibilitatea să invoce utilitatea publică și să procedeze la expropriere odată cu despăgubirea prevăzută expres de legislație. În loc să respecte legea, oamenii lui Teodorescu au luat digul cu japca „în acte” și au schimbat cartegoria de folosință a drumului de pe dig, din drum comunal într-un așa-zis drum județean. Asta deși autoritățile au recunoscut, în repetate rânduri, că județul Tulcea nu a avut niciodată digurile în proprietate: „digul este în partrimoniul Agrodelta Sireasa SA, obligația de întreținere și reparații aparține proprietarului (…) Agrodelta Sireasa trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa”.

Ministrul Sevil Shhaideh a primit această documentație de la Consiliul Județean și, fără să mai dispună verificări, a inițiat hotărârea de guvern.

Falsuri în cascadă

Consiliul Județean nu s-a oprit însă aici. Tot prin falsuri, cu concursul funcționarilor de la Cartea Funciară, CJ Tulcea s-a înscris ca proprietar al unor terenuri, fără vreun titlu de proprietate – doar în baza unor acte administrative – hotărâri de guvern și de Consiliu Județean. Culmea, în momentul în care adevăratul proprietar al digurilor a făcut cerere de reexaminare a înscrierii, aceasta i s-a repins pe motiv că nu a depus … actele de proprietate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here