DISTRIBUIȚI

Inundațiile din ultimii ani și catastrofele provocate de acestea au fost o oportunitate pentru ca firmele clientelare să-și îngrașe conturile. La Tulcea, sume uriașe provenite din fonduri europene au fost alocate, așa cum se știe, consolidării unor diguri pentru apărare contra inundațiilor. Pentru a-și ”optimiza” profitul, contructorii au făcut lucrări de mântuială, iar funcționarii statului care aveau obligația să verifice cum sunt cheltuiți banii publici au închis ochii. Lucrările, făcute de firma Coral, nu au respectat nici pe departe documentația tehnică, iar asta s-a văzut la inundațiile din 2010. Apele Dunării au făcut prăpăd, inundând localitatea Ceatalchioi, dar și mii de hectare de teren agricol. Nici deversările controlate, în zona Călin-Podișca, de către autoritățile locale, nu au putut salva situația.

Agrodelta Sireasa, care s-a ales cu recolta pe 6.000 de hectare sub apă, a sesizat procurorii, care acum trebuie să investigheze cum s-au cheltuit peste 2 milioane de euro pe consolidarea a doar 3 kilometri de taluz. În fapt, consolidarea a constat în aruncarea în apă a unor bolovani aduși cu basculantele, după cum au relatat martorii oculari.

Lucrările de consolidare a malului drept al braţului Chilia, care fac acum obiectul anchetei penale, vizau un dig aflat în capitalul social al Agrodelta Sireasa SA, bun ce nu putea face obiectul unui contract de achiziție publică și nici alocării de fonduri publice sau europene pentru lucrări de construcții și reparații. Digul reparat de mântuilă a fost declarat granița de este a Uniunii Europene.

Inițial, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, deoarece Agrodelta Sireasa își are sediul social în acest județ. După ce a demarat cercetările în dosarul 494/P/2017, Parchetul Ilfov s-a spălat pe mâini și și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, adică în fieful baronilor locali care sunt anchetați în această cauză. Influența acestora s-a făcut simțită în justiția tulceană și cu ocazia altor dosare de corupție, care au rămas prăfuite în fișetele procurorilor.

Parchetul Ilfov a trimis dosarul în fieful baronilor locali

Cine avea interes să bage sub ape recoltele Agrodelta Sireasa

Pe 23 iunie 2010, primarul din Ceatalchioi, Simion Damianov, însoţit de viceprimarul Tudor Cernega și de secretarul primăriei Stefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leagă Tulcea de Ceatalchioi. La dispoziţia acestuia, în dig au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare.

Agrodelta Sireasa a sesizat imediat Prefectura Tucea în legătură cu breșele practicate în dig, la acea vreme incinta fermei nefiind inundată și se puteau salva recoltele. Răspunsul Prefecturii Tulcea a fost tranșant: ”S-a luat în discuție Agrodelta Sireasa de a fi închise breșele și s-a ajuns la concluzia că nu este momentul oportun să fie închise”.

Asta este dovada că Prefectura nu numai că avea cunoștință despre ce s-a întâmplat, dar și că se află în spatele deciziei de a face breșe în dig. Ulterior, insituția a aruncat întreaga vină a distrugerii recoltelor în cârca Primăriei Ceatalchioi, care a jucat însă doar rolul de ”mână criminală”.

Vasile Gudu controla firma Concret SRL

Prefectul de la acea vreme, Vasile Gudu, care apoi a ajuns deputat PNL, avea interese economice puternice, controlând societatea Concret SRL, cu activități economice în județul Tulcea. Gudu a fost administrator statutar al firmei Concret în perioada 1997-2006, iar când a devenit prefect a ieșit din societate. Formal însă, potrivit unor surse. În 2012, după ce a fost schimbat din funcție, Vasile Gudu s-a întors în firmă, ca director economic.

După spargerea digurilor, prefectul Vasile Gudu a sosit în zonă cu un elicopter și le-a mulțumit celor implicați pentru modul în care au dus la îndeplinire dispozițiile și indicațiile sale verbale.

În realitate, prin distrugerea digului DC1 Tulcea-Cealtalchioi, autorii nu au urmărit ”scurgerea apei din incinta Agrodelta Sireasa”, așa cum au pretins ulterior, pentru a-și scăpa pielea, ci tocmai inundarea terenurilor fermei private.

Astfel, autoritățile locale erau în cunoștință de cauză, știind foarte bine că digul nu a fost consolidat și executat conform normelor hidrotehnice.

Baronii i-au mințit pe procurorii DNA

În 2011, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pentru distrugere, pentru a stabili cine se face vinovat de catastrofă. Baronii care au decis distrugerea deliberată a culturilor agricole ale Agrodelta Sireasa au încercat să-și ascundă contribuția la acest sabotaj.

Prin adresa 1456/09.02.2011, Vasile Gudu a încercat să ascundă Hotărârea nr. 33/23.06.2010 a Consiliului Local Ceatalchioi, prin care s-a decis efectuarea de breșe și distrugerea digului DC1. Ascunderea acestei probe a încercat și primarul de la Ceatalchioi, Tudor Cernega, prin adresa nr. 160/04.04.2011, după cum reclamă Agrodelta Sireasa.

”Dunărea e de vină”

Inundațiile au făcut prăpăd la Ceatalchioi

Gudu ar fi încercat să ascundă de anchetatori și Nota de constatare din 30.06.2010 privind efectuarea breșelor în digul Tulcea-Ceatalchioi, aparținând Agrodelta Sireasa.

Mai mult, ulterior distrugerii digului, reprezentanții Prefecturii Tulcea au dat vina pe Dunăre. Astfel, a fost întocmită o Notă de fundamentare, în care ascuns intervenția umană asupra taluzului, afirmându-se, în mod nereal, că ”viitura de excepție a dus la ruperea digului”.

În baza acestei note, Prefectura Tulcea a făcut apoi demersuri la Guvern pentru alocarea unor sume de bani pentru ”Supraînălțare drum și consolidare taluz stânga drum DC1, canal Siresa, localitatea Ceatalchioi, km. 8+000 – km. 11+000”, adică pentru închiderea breșelor practicate în digul de apărare.

Prin HG 1383/2010, Guvernul a alocat 3 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru efectuarea lucrărilor.

Sirma Caraman a șters urmele

Caraman Sirma a scăpat Primăria Ceatalchioi de datoria de 2 milioane de euro

Contractele date pe ochi frumoși unor firme de partid și-au arătat consecințele încă odată. Pe același dig DC1 Tulcea-Ceatalchioi se află și o porțiune din drumul de legătură dintre Tulcea și Chilia Veche. În 2003, SAPARD (devenită între timp Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) a alocat peste 2 milioane de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea a 11 kilometri de drum comunal. Lucrările au fost atribuite firmei Deltacons SA Tulcea, care, la fel ca și Coral SRL, era abonată permanent la contracte cu statul.

După încă un an, drumul a fost terminat, iar după alți 4 ani drumul a dispărut ca prin minune, pentru că lucrările au fost de cea mai proastă calitate.

O echipă de control de la SAPARD a constatat că drumul arăta mai rău ca înainte, bitumul fiind spălat de ploi. Pe unele porțiuni era atât de rău, încât mașinile și-au croit drumuri alternative direct prin miriște.

Așa că SAPARD a cerut banii înapoi, iar Fiscul a pus poprire pe conturile primăriei.

”Urma scapă turma”, este o vorbă adevărată în popor. În acest caz, ”urma” a fost Sirma Caraman, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fost director executiv în cadrul CJ Tulcea. Astfel, Sirma Caraman a fundamentat trecerea la datoria publică a banilor ceruți înapoi de SAPARD, fără a se proceda la recuperarea prejudiciului de la cei vinovați.

Ulterior, ANAF a ridicat sechestrul asupra bunurilor Primăriei Ceatalchioi și asupra conturilor, după ce Guvernul a alocat fondurile necesare plătirii datoriei în numele localității.

Baronii locali se toarnă între ei

După ce au distrus digurile, autoritățile tulcene și-au aruncat vina una asupra alteia, în încercarea disperată de a nu fi trase la răspundere și obligate să răspundă pentru recoltele distruse. În aprilie 2017, CJ Tulcea a aruncat pisica în curtea Primăriei Ceatalchioi, culmea, invocând chiar o anchetă a procuroilor anticorupție.

CJ Tulcea dă vina pe Primăria Ceatalchioi pentru inundațiile din iunie 2010

CJ Tulcea a dat vina pe Primăria Ceatalchioi pentru inundațiile din iunie 2010. „Urmare notificării dumneavoastră cu privire la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri ca urmare a inundației provocate la data de 23.06.2010, vă comunicăm că nu suntem îndrituiți să procedăm la plata acestei sume, având în vedere următoarele aspecte: Vinovăția spargerii digului de apărare și compromiterea producției agricole a reclamantei revine în totalitate UAT Comuna Ceatalchioi și Consiliului Local Ceatalchioi. Faptul reiese, cu evidență, din conținutul Rezoluției de începere a urmăririi penale din 03.06.2013 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, care relevă «(…) în realitate, inundarea incintei agricole aparținând Agrodelta Sireasa SA a avut loc ca urmarea practicării de către autoritatea publică locală din comuna Ceatalchioi a unor breșe în digul de apărare împotriva inundațiilor pe care este amplasat DC1»“, arată președintele CJ Tulcea Horia Teodorescu.

Baronul PSD a arătat cu degetul spre colegul său de partid, primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega, cu care a ajuns la cuțite pentru a-și salva propria piele.

„Actul administrativ – Hotărârea Consiliului Local 33/23.06.2010 a fost elaborat pe baza Notei de fundamentare a primarului comunei, iar Consiliul Local a aprobat efectuarea unor breșe în drumul comunal DC1, în punctul Podișcă, în vederea scurgerii apei în incinta agricolă Sireasa. Lucrările de decopertare au fost realizate de angajații Primăriei Ceatalchioi (…)“, mai precizează Teodorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here