DISTRIBUIȚI

Autoritățile locale din Tulcea duc o luptă acerbă, de ani de zile, cu agricultorii privați din Deltă. În loc să sprijine agricultura, baronii PSD s-au folosit de orice mijloace pentru a-i falimenta pe fermieri. Chiar și de stihiile naturii. Inundaţiile din iunie 2010 au produs pagube imense în sute de localităţi din toată ţara, iar cele mai mari daune au fost în Tulcea unde prostia, apoi reaua intenție a autorităților, a amplificat pagubele provocate de stihii. Peste 6.000 de hectare de culturi agricole ale celei mai profitabile companii din Deltă, Agrodelta Sireasa, au ajuns sub ape, în urma deciziei criminale a autorităților de a face breșe în digul de apărare de la Ceatalchioi. La fix 8 ani de la dezastru, Agrodelta Sireasa nu a primit nici măcar un leu drept despăgubire, iar autoritățile dau vina una pe alta.

Secretarul Primăriei Ceatalchioi de la acea vreme, Ștefan Poh, a recunoscut că decizia de spargere a digului a dus la distrugerea culturilor agricole, dar se spală pe mâini spunând că ordinul a fost dat de alții.

Ștefan Poh a recunoscut că breșele din digul de apărare autorizate de Prefectură nu au salvat satul de la inundații

Concret, în dimineaţa zilei de 23 iunie 2010, primarul din Ceatalchioi, Simion Damianov, însoţit de viceprimarul Tudor Cernega și de secretarul primăriei Stefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leagă Tulcea de Ceatalchioi. Sub pretextul salvării localității de inundații, în dig au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare. Astfel, pe apa Sâmbetei, adică a Dunării, s-au dus 1050 hectare cultivate cu orzoaică de toamnă, 2150 hectare cultivate cu floarea-soarelui și 1200 hectare cultivate cu porumb. Culturile distruse atunci sunt estimate la peste 5 milioane de euro.

Grav este că Poliţia a asistat impasibilă la distrugerea digului, care se află în patrimoniul SC Agrodelta Sireasa SA, deci este proprietate privată.

Decizia de a sparge digul nu a salvat însă localitatea Ceatalchioi de apele Dunării, care a fost inundată aproape în totalitate.

Cine a autorizat breșele în dig

Consiliul Județean Tulcea a dat vina pe edilii din Ceatalchioi pentru inundarea ”controlată”, deși aprobaseră breșele în digul de apărare făcute în zona Călin-Podișca. O spune chiar Ștefan Poh.

„Următoarea etapă a constat în consolidarea liniei de apărare dig Podișcă-Călin și drum comunal Sireasa-Ceatalchioi, drum în care au fost efectuate mai multe breșe în baza unei hotărâri a Consiliului Local Ceatalchioi, care au slăbit presiunea pe digul Podișcă-Călin, ce proteja direct intravilanul satelor Sălceni și Ceatalchioi“, arată fostul secretar al comunei Ceatalchioi.

Acesta justifică sacrificarea incintei Sireasa, autorizată chiar de Prefectura Tulcea, prin starea de necesitate: „Prin efectuarea breșelor autorizate și de Instituția Prefectului, prin președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a decretat starea de necesitate pe teritoriul comunei Ceatalchioi, s-a creat timpul necesar pentru evacuarea animalelor de pe raza comunei, evacuate cu bacuri autopropulsate“.

Iar consecințele acestor decizii, neasumate inițial și iresponsabile, luate la vârful județului Tulcea, nu au întârziat să apară.

„Prin efectuarea breșelor în drumul comunal DC1, s-a produs inundarea incintei agricole Sireasa, fapt ce a dus la inundarea suprafeței de peste 6.000 de hectare teren agricol, din care 4.300 de hectare aparținând SC Agrodelta Sireasa SA și 2.000 de hectare aparținând locuitorilor comunei Ceatalchioi. În data de 6-8 iulie 2010, prin inundarea completă a incintei agricole Sireasa, au fost inundate și satele Ceatalchioi și Sălceni, prăbușindu-se în perioada imediat următoare 62 de locuințe, iar alte 108 fiind avariate“, arată fostul secretar.

Iar ca distrugerile să fie maxime, autoritățile locale au mai luat o decizie la fel de păguboasă.

„Pentru a permite evacuarea apei din incintele inundate, s-a efectuat o breșă în digul de protecție al incintei Sireasa Canalul 36, breșă ce a dus la evacuarea apei din intravilanul satelor Ceatalchioi și Sălceni și parțial din incinta agricolă Siresa, care a fost afectată pentru o perioadă de cel puțin 2 ani, datorită excesului de apă care a format adevărate lacuri“, recunoaște Ștefan Poh.

Ministerul de Interne: Digul a fost rupt din cauza debitului mărit al Dunării

După producerea catastrofei, autoritățile s-au contrazis flagrant. Într-o notă a Ministerului de Interne se arată că digul s-a rupt din cauza debitului mărit și nicidecum în urma unor acțiuni internționate. ”Digul de apărare contra inundațiilor aflat pe malul drept al brațului Chilia, între km. 111 și 114, a fost rupt din cauza debitului mărit al Dunării, astfel apa inundând pădurea de aparține Romsilva, trecând peste drumul comunal DC-2 Tulcea – Chilia Veche, iar pe partea dreaptă inundând parțial islazul comunal, proprietățile localnicilor și incinta agricolă Sireasa”, preciza Ministerul de Interne, imediat după producerea inundațiilor.

Cât despre închiderea breșelor pentru a se mai salva ceva din culturi nici nu s-a pus problema. ”În privința solicitării de închidere a deversărilor, aceasta a fost prezentată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc în data de 06.07.2010, iar din punct de vedere tehnic concluzia a fost că apa a pătruns în incinta Sireasa ca urmare a depășirii nivelului drumului comunal, nefiind oportună închiderea deversărilor. În raport de nivelul cotelor Dunării, se va interveni pentru eliminarea acestor deversări”, a concluzionat Ministerul de Interne.

Ipocrizia prefectului de Tulcea

Motivul pentru care autoritățile au refuzat să-și asume decizia deversărilor controlate a fost acela de a evita plata a milioane de euro drept despăgubire pentru culturile Agrodelta care au ajuns sub apele Dunării.

Prefectul a refuzat să despăgubească Agrodelta Sireasa, în urma deversărilor controlate

”În ceea ce privește solicitările formulate de dumneavoastră în cursul anului 2010 privind acordarea de despăgubiri pentru pagubele suferite în urma inundațiilor, în temeiul Legii 381/2002 nu au putut fi soluționate, întrucât la data de 31 decembrie 2009 a expirat perioada de tranziție în care, conform Tratatului de Aderare, România putea să aplice scheme ajutor care nu erau conforme cu regulile concurenței și a ajutoarelor de stat din Uniunea Europeană”, este răspunsul ipocrit al prefectului de Tulcea, Lucian Simion, în prezent deputat PSD. Acesta omite cu bună știință că dezastrul de la Agrodelta s-a produs ca urmare a distrugerii intenționate a digurilor și nu din cauza creșterii apelor Dunării – situația în care, într-adevăr, Agrodelta nu ar fi putut beneficia de despăgubiri.

Primăria Ceatalchioi, jaf la drumul mare

Pe lângă inundații, baronii de Tulcea a folosit și alte mijloace pentru a le pune pumnul în gură agricultorilor. Zeci de active ale Agrodelta Sireasa au fost luate cu japca de autorități și trecute în domeniul public al județului, într-o veritabilă naționalizare bolșevică. Așa s-a întâmplat la Ceatalchioi, unde ferma privată a fost deposedată de o platformă de cereale (cu o suprafață de 2 hectare), o platformă betonată de încărcare/descărcare nave (în suprafață de 200 metri pătrați), clădiri organizare de șantier cu o suprafață construiă de 1200 metri pătrați și terenul aferent organizării de șantier – în suprafață de 7.800 metri pătrați.

Ștefan Poh a arătat cum au fost luate proprietățile Agrodelta Sireasa: ”din eroare”

Ștefan Poh a recunoscut furtul pe față, dar afirmă că înscrierea bunurilor în domeniul public al comunei s-a făcut ”din greșeală”.

”Consiliul Local al comunei Ceatalchioi, prin HCL nr. 20/2001, a aprobat însușirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunei, atestat prin HG nr. 1360/2001. (…) La data întocmirii inventarului bunurilor care urmau să constituie domeniul public al comunei au fost înscrise, din eroare, în inventar și bunuri care făceau parte din patrimoniul SC Agrodelta SA, societate care la data întocmirii inventarului nu a prezentat documente care să ateste dreptul de proprietate sau modul de deținere a bunurilor”, a recunocut Ștefan Poh.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here