Ziua Mondială a Apei, care are ca temă “Natura pentru apă”, se celebrează la Tulcea şi în Delta Dunării printr-o serie de evenimente organizate în perioada 22 – 28 martie. Tema din acest an explorează soluțiile bazate pe natură pentru provocările apei cu care ne confruntăm în secolul XXI.
Organizarea acestor evenimente de celebrare a Zilei Mondiale a Apei în fiecare an, reprezintă un bun prilej de a aduce în atenţia opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea, a organizat patru acţiuni de educaţie pentru mediu, cu participarea a 100 de elevi şi cadre didactice din unităţi de învăţământ ale Municipiului şi Judeţului Tulcea şi din perimetrul RBDD (Crişan, Sulina, Chilia Veche).
Programul a cuprins activităţi diverse şi s-a desfăşurat astfel:
În data de 22 martie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a organizat acţiuni de celebrare e evenimentului de mediu, în coordonarea responsabililor Centrelor de Informare şi Educaţie Ecologică din Chilia Veche şi Crişan, la care au participat elevi ai Şcolilor Gimnaziale din localităţi. Activităţile au constat în prezentarea semnificaţiei evenimentului, fişe de lucru, desene.
În data de 23 martie s-a organizat o acţiune de celebrare la Centrul de Vizitare al ARBDD din Sulina, în coordonarea responsabililor centrului, în parteneriat cu Liceul Teoretic “Jean Bart”, Cercul de ecologie al Palatului copiilor – filiala Sulina, Casa de Cultură din Sulina, respectiv Biblioteca din Sulina cu participarea elevilor şi cadrelor didactice ai Liceului Jean Bart din Sulina.
Copiilor le-a fost prezentat mesajul campaniei din acest an “Răspunsul este în natură”, ce este dedicată creşterii nivelului de conştientizare privind soluţiile bazate pe natură. Au avut loc discuţii despre dezastrele produse de apă pe glob, despre criza de apă din ţările slab dezvoltate, importanţa apei şi rolul ei în natură şi in viaţa oamenilor. Copiii s-au implicat, expunându-şi cunoştinţele despre apă, dobândite la orele de chimie şi biologie, precum şi din viaţa de zi cu zi trăită într-o zona umedă – Delta Dunării.
În cadrul acţiunii desfăşurate în data de 28 martie, la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ciucurencu” din Tulcea, pe lângă prezentarea însemnătăţii evenimentului de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, a importanţei protejării naturii şi implicit a resurselor de apă, elevi ai Şcolilor din Municipiul Tulcea, cărora li s-au alăturat ca de obicei şi colegii de la Liceul din Topolog, au prezentat “Amprenta apei” pentru hrana zilnică, ca rezultat al calculelor făcute timp de două săptămâni, în scopul de a afla câtă apă se consumă pentru producerea alimentelor, precum şi măsurile luate pentru protejarea şi economisirea apei.
Tot cu această ocazie, au fost prezentate noi proiecte educaţionale ce vor urma să fie derulate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Euro Tulcea, fiind implicate mai multe şcoli şi licee din Tulcea şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Unul dintre acestea, “Eco Primăvara – Primăvara la Tulcea versus Primăvara în Delta Dunării” a fost deja demarat de şcolile partenere, urmând ca elevii implicaţi să facă observaţii asupra condiţiilor meteorologice şi a evoluţiei anumitor specii de faună şi floră întâlnite în Tulcea şi în Delta Dunării, pe o durată de trei luni, pe parcursul perioadei de primăvară. La finalul perioadei de monitorizare, elevii vor prezenta rezultatele activităţii lor, evidenţiind diferenţele înregistrate între zonele ce au fost monitorizate.