DISTRIBUIȚI

Investiție în bătaie de joc în Delta Dunării. La Ceatalchioi, a fost inaugurată cu mare fast o stație de alimentare cu apă, care a costat nu mai puțin de 10 milioane de lei. Cu toate acestea, apa care va curge la robinete nu va fi potabilă, pentru că proiectul nu a prevăzut și o instalație de clorinare. Mai mult, stația nu are nici hidranți. Lucrările au fost executate de o firmă de casă a baronilor PSD Tulcea, implicată în dosare de corupție și aflată în insolvență.

Inaugurarea oficială a alimentărilor cu apă din localităţile Ceatalchioi şi Pătlăgeanca s-a făcut într-o atmosferă festivistă la 21 iunie 2018. Panglica a fost tăiată chiar de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la eveniment mai participând preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu şi primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega. Deloc surprinzător, la ceremonie nu au fost lăsați să participe sătenii din Ceatalchioi, sătui de promisiunile aleșilor că vor avea apă la robinet.

Apa este menajeră, nu sunt prevăzuți nici măcar hidranți

Ministrul Ioan Deneș a tăiat panglica

Staţia de captare şi tratare a apei brute din satul Ceatalchioi şi cei aproape 13 kilometri de reţele ar trebui să asigure, cel puțin pe hârtie, apa pentru cei 700 de locuitori ai localităţilor Ceatalchioi şi Pătlăgeanca. Lucrările la investiţiile din cele două sate au început în anul 2004 şi au costat nu mai puțin de 10 milioane de lei.

Apa NU va fi însă potabilă. Asta pentru că stația nu este prevăzută cu o instalație de clorinare. O recunoaște chiar primarul, care spune acum că, dacă ar fi fost după el, nu ar fi inaugurat stația.

Lucrările au durat 12-15 ani, pentru că nu a fost finanțare. Proiectul este unul mai vechi și nu prevede un sistem de clorinare a apei. Ne mai nemulțumește faptul că în proiect nu au fost prevăzuți nici hidranți, în caz de incendiu. Încercăm să predăm stația către Aquaserv, operatorul regional de apă din Tulcea. Dacă nu reușim să o predăm, trebuie să mai facem o investiție, să aducem un container de clorinare.  Dacă reușim să o predăm la Aquaserv, am scăpat – eu se vor ocupa de tot, vor face și branșamente. Dacă nu, asta rămâne în sarcina noastră. Dacă ar fi fost după mine, nu aș fi inaugurat stația”, a explicat primarul Tudor Cernega.

Declarații sforăitoare

La festivitatea prezidată de președintele CJ Horia Teodorescu, au mai luat parte primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega (cel cu bandă tricoloră) și ministrul Apelor Ioan Deneș (stânga primarului)

La inaugurare însă, primarul Tudor Cernega s-a arătat foarte mulțumit de investiție. „Este un pas important pentru comunitatea noastră. La un moment dat, îmi pierdusem speranţele că o să mai văd că apa curge la robinet. Pasul mare s-a făcut. Avem apă pe coloană, rămâne doar să ne implicăm şi noi. În cel mult două săptămâni, sperăm ca lucrarea să fie predată societăţii Aquaserv SA şi să fie racordată prima gospodărie”, a spus edilul.

La rândul său, ministrul apelor Ioan Deneș s-a arătat mândru de o așa investiție în Anul Centenarului.

„Aceste recepţii şi dări în folosinţă se fac în Anul Centenarului. Legăm această recepţie şi punere la dispoziţie a apei potabile de acest an important, Anul Centenarului, pe care noi îl sărbătorim cu mândrie. Sunt investiţii începute, e adevărat, cu multă vreme în urmă şi care, iată, reuşim să le finalizăm acum. (…) Nu sunt pe ideea ca un proiect să dureze atât de mult timp. În cadrul ministerului, am decis să prioritizăm investiţiile, iar acestea să fie finalizate cât mai repede posibil. Nu ne apucăm de 1.000 de studii de fezabilitate şi nu executăm aproape nimic, ci începem, executăm şi finalizăm.  După ce se vor face şi formalităţile legale de predare primire a documentelor între reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral” şi cei ai Primăriei Ceatalchioi, se poate spune că am încheiat investiţia pe care o vom preda administraţiei publice locale”, declara plin de mândrie ministrul Ioan Deneş.

Uzina-fantomă

După inaugurarea cu fast, stația de apă de la Ceatalchioi a fost părăsită

Numai că ministrul Deneș a inaugurat o stație-fantomă, care nu are perspective să funcționeze prea curând. Asta pentru că satul nu are canalizare, iar gospodăriile nu sunt branșate la rețeaua de apă.

La patru zile de la inaugurare, un localnic a filmat stația, care pare că a fost părăsită.

Costurile branșării, care încă nu se cunosc, vor trebui suportate de locuitorii acestui sat împietrit în epoca medievală – fără apă curentă, fără gaze, cu o școală și cu o primărie care stau să se dărâme. Rămâne de văzut câți dintre săteni, cei mai mulți aflați în sărăcie lucie, vor fi de acord să plătească pentru a avea apă la robinet.

Deși investiția a fost inaugurată, lucrările nu au fost finalizate în întregime

Iar asta nu e totul. Pentru a putea funcționa, stația are nevoie de personal de specialitate, printre care și un chimist. Nu se știe însă de unde va face rost de bani Primăria Ceatalchioi pentru plata angajaților stației.

În plus, primăria s-ar putea confrunta și cu mai multe litigii. Asta pentru că stația nu a fost construită pe domeniul public, ci pe un teren privat, care nu a fost expropiat. Astfel, stația a fost ridicată pe terenul fermei agricole Agrodelta Sireasa SA și al unor săteni.

”Nu am făcut un calcul, să vedem cât va costa branșarea unei gospodării. Până atunci, vom pune în sat la 500 de metri câte un robinet, dar va fi apă menajeră, pentru că nu avem clorinare. Mai avem de muncă. Nu știu nici de ce personal avem nevoie. Noi avem pompe grundfos, care merg non-stop. Putem pune pe cineva de la primărie să le supravegheze. Vă dați seama, costurile ne vor depăși mult pe noi. Dacă ar trebui să plătim personal, nu putem să ținem stația”, a mai spus primarul Tudor Cernega.

Lucrările la stația de apă au durat 14 ani

Bani pentru pușculița de partid

Lucrările ”istorice” de la staţia de captare şi tratare a apei brute de la Ceatalchioi, care au demarat în urmă cu nu mai puțin de 14 ani, au fost executate de firma Deltacons SA Tulcea, a cărei cifră de afaceri este formată aproape exclusiv din contracte primite de la autoritățile locale. Zeci de primării din Tulcea și Constanța, companii de stat și autorități locale au dat pe bandă rulantă contracte firmei Deltacons.

Culmea, firma de casă a CJ Tulcea a ajuns să fie menționată în strategia de dezvoltare a municipiului Tulcea pentru perioada 2014-2020, alături de alte companii-căpușă, în calitate de ”mare contribuabil”.

”În industria de construcții își desfășoară activitatea doi agenți economici, mari contribuabili la bugetul local, respectiv SC DELTACONS SA și SC CORAL SA În prezent, pe platforma de est mai funcționează SC SCUT SA, o unitate cu profil de reparații utilaje, acționarul majoritar fiind societatea comercială DELTACONS SA”, se arată în document.

În ciuda finanțărilor primite de la baronii locali, la 18 martie 2016, Deltacons SA Tulcea a intrat în insolvenţă. La masa credală de 123 milioane de lei au venit alte firme de casă ale baronilor locali, care vor să stoarcă din Deltacons, pe ultima sută de metri, orice ban pe care firma îl mai primește din contractele cu statul, precum cel de la Ceatalchioi.

Printre numele cu greutate care au de luat bani de la Deltacons se numără ACK Fluid din Paşcani, unde fostul senator PSD Florin Constantinescu deţine o treime din părţile sociale, dar și Grup Romet Buzău, controlat de Constantin Toma (PSD), până să fie ale primar al municipiului Buzău.

Cheia succesului: șpăgi pentru contracte

Deltacons și acționarul său principal, Alexandru Stroie, sunt implicați în dosarul de corupție al fostului secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Lorant Para. Procurorii DNA susțin că Para ar fi primit de la Deltacons o șpagă de 250.000 de lei, pentru atribuirea unui contract chiar la Ceatalchioi. De altfel, fostul demnitar și-a recunoscut faptele.

„Recunosc comiterea faptelor, precum şi încadrarea juridică aşa cum au fost reţinute în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale. Recunosc fapta de trafic de influenţă, constând în primirea sumei de 250.000 lei de la Stroie Alexandru, prin intermediul lui Mitrea Marian, lăsând să se creadă că am influenţă pe lângă ministrul mediului şi al pădurilor şi directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, pentru acordarea către firma lui Stroie Alexandru, Deltacons SA, a contractului de lucrări de îndiguire de la Ceatalchioi, judeţul Tulcea“,  este declaraţia de recunoaştere a faptelor pe care fostul secretar general adjunct a făcut-o la DNA. În acest caz, era vorba de un contract de 5 milioane de lei, iar comisionul său era de 5%.

De frica unui flagrant, Lorant Para ar fi distrus cei 250.000 de lei primiți mită. Totul s-ar fi întâmplat pe 3 septembrie 2010, într-o benzinărie, unde s-ar fi întâlnit cu Marian Mitrea, după cum a relatat presa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here