DISTRIBUIȚI

Un vas din epoca romană va defila, miercuri dimineaţa, pe Dunăre, în cadrul manifestărilor organizate de autorităţi cu prilejul Zilei Marinei Române şi al Zilelor municipiului Tulcea. La bord se vor afla sportivi de performanţă ai clubului Danubius.

Vasul roman, botezat Fridericiana Alexandrina Navis (FAN), a fost reconstruit în cadrul unui proiect finanţat anul trecut de Universitatea Nurnberg cu prilejul împlinirii a 275 de ani de activitate şi respectă toate detaliile unei bărci utilizată pentru patrulare pe Dunăre în secolul I, atunci când a fost datată.

“La bordul navei, avem două tipuri de vâsle. Sunt vâsle cu o lungime de 1,18 metri şi altele cu o lungime de 0,5 metri al căror capăt diferă şi care se utilizau în funcţie de adâncimea fluviului. (…) A fost o navă de patrulare a Dunării. Cu o asemenea navă se puteau deplasa rapid trupe când atacau barbarii. Atunci, Dunărea şi Rinul erau un fel de autostradă”, a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă, iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie antică din cadrul Universităţii Nurnberg, Boris Dreyer, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here