DISTRIBUIȚI

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va continua, anul viitor, acţiunile de populare a complexului Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău, chiar dacă populaţia piscicolă din zonă este afectată de un parazit, cunoscut sub numele de „viermele sârmă”, relatează Agerpres.

Acţiunea de populare începe, în general, în această perioadă cu selectarea reproducătorilor, iar guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac, a declarat, pentru Agerpres, că urmează licitaţia pentru continuarea singurului program de populare din Deltă.

“Urmează să derulăm procedura de achiziţii pentru încă 1.000 de cuiburi embrionate de şalău pentru 2020. Ele vor fi deversate ulterior în diferite zone din complexul Razim-Sinoe”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Ţibuleac a mai spus că parazitul cunoscut sub denumirea populară de “viermele sârmă” nu afectează omul, cât timp mâncarea este preparat termic, şi că eficienţa acţiunilor de populare nu este afectată de acest parazit.

La rândul lui, ihtiologul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Aurel Năstase, a declarat că parazitul există dintotdeauna şi poate fi comparat cu viermii cireşelor.

“El este extins peste tot, acolo unde sunt păsări ihtiofage care prin excremente transmit în apă parazitul respectiv, aşa că el ajunge oriunde sunt păsări şi zone umede. Din păcate, este o problemă pentru pescari că dă acel aspect inestetic, iar consumatorul probabil că nu mai consumă acel produs”, a menţionat reprezentantul INCDDD.

De aproape şase ani, ARBDD derulează anual acţiuni de populare cu icre embrionate de şalău a complexului Razim-Sinoe, singura de acest fel din Rezervaţie.

Potrivit INCDDD, cea mai dramatică scădere a populaţiei de şalău s-a înregistrat în perioada cuprinsă între 1927, an în care s-au capturat 1.000 de tone, şi 1936, an în care s-au capturat 200 de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here