DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Stelian Năstase, fost viceprimar al comunei Văcăreni, și pe fiul acestuia, Cornel Năstase, pentru instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Potrivit DNA, în luna iunie 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, Năstase Cornel a folosit, în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, mai multe documente şi declaraţii false în sensul că utilizează suprafaţa de 64 ha teren arabil, obţinând astfel pe nedrept subvenţii din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 25.000 euro.

În perioada 2010-2012, acelaşi inculpat a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) trei cereri unice de plată la care a ataşat documente şi declaraţii false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, Năstase Cornel a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 193.730,84 lei.

Pe toată durata activităţii infracţionale, inculpatul Năstase Cornel a acţionat la instigarea tatălui său care, ulterior, l-a sprijinit în demersul său, atât moral cât şi material, prin punerea la dispoziţie a înscrisurilor false.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile, respectiv 105.906,96 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la momentul decontării sumelor şi până la data plăţii efective.

De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 193.730,84 lei la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislaţia în vigoare .

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Năstase Stelian.

De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror alte bunuri prezente sau viitoare ale inculpaţilor care vor exista în patrimoniul acestora la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurenţa sumelor de 193.730,84 lei şi 25.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here