DISTRIBUIȚI

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va organiza în perioada 16 – 18 septembrie 2019, la Tulcea – Hotel Delta, Conferinţa internaţională DANUBE FREE SKY.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (Reţeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea.

Proiectul urmăreşte crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor dunărene şi pentru a consolida fluviul Dunărea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentând o prioritate a politicilor Uniunii Europene. Conferinţa face parte din activităţile Pachetului de lucru WP4 Coridorul de Habitate Aer – DANUBE FREE SKYRute
libere de migraţie dunărene, având ca scop facilitarea dialogului între partenerii proiectului cu furnizorii de energie electrică, ONG-uri, factori de decizie şi alţi factori interesaţi în reducerea riscului de coliziune şi electrocutare a speciilor de păsări cu liniile electrice de-a lungul Dunării.

“Delta Dunării este un loc vital de reproducere, odihnă şi iernat pentru păsări. Dunărea este un coridor aerian de importanţă europeană. Chiar dacă Ariile Protejate asigură refugii de-a lungul rutei de migraţie, liniile de înaltă tensiune aflate pe acest coridor reprezintă bariere periculoase şi multe păsări pier anual în urma impactului cu acestea. Pornind de la aceste premise şi pe baza experienţei câştigate prin proiecte anterioare, ARBDD a coordonat iniţiativa Danube Free Sky care urmăreşte reducerea ratei mortalităţii cauzate de coliziunea cu liniile electrice, dezvoltarea unui concept de acţiune împotriva coliziunii şi creşterea gradului de conştientizare în regiune cu privire la această problemă. Pentru aceasta ARBDD a inventariat liniile electrice de înaltă tensiune care traversează sectorul românesc al Dunării, precum şi liniile de medie şi înaltă tensiune din Delta Dunării. De asemenea, s-au marcat 2,5 km de linii electrice cu risc foarte mare de coliziune din RBDD.” a declarat Cătălin Ţibuleac, Guvernatorul ARBDD.

Conferinţa internaţională DANUBE FREE SKY va reuni experţi atât din domeniul conservării naturii cât şi din sectorul energetic, care vor dezvolta pe viitor schimburi de experienţă. Invitaţi speciali la conferinţă sunt operatorii liniilor electrice de-a lungul Dunării, care îşi vor prezenta exemplele de bune practici şi care vor coopera împreună pe viitor. Acesta este un bun prilej pentru comunicare şi informarea publicului asupra rezultatelor şi acţiunilor derulate prin Programul Transnaţional Dunărea. Implicarea factorilor de decizie are ca scop integrarea în politicile europene a iniţiativei DANUBE FREE SKY.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here