DISTRIBUIȚI

Mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) – Delta Dunării va fi funcţional şi în următoarea perioadă de programare, a anunţat marţi, la Tulcea, directoarea Direcţiei analiză şi programare din Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Adriana Ciocoiu, informează Agerpres.

Ciocoiu a atras atenţia că până în prezent contractarea reprezintă doar 20% din fondurile alocate în actualul exerciţiu financiar.

“ITI este prevăzut de noile regulamente care se negociază în momentul de faţă. Este clar că a fost un instrument care a adus beneficii, iar Comisia l-a păstrat şi capacitatea administrativă va fi aceeaşi. Avem toate condiţiile pentru ca în următoarea perioadă de programare să folosim mai bine banii”, a afirmat reprezentanta MFE, în cadrul unei conferinţe organizată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ITI – Delta Dunării.

Ciocoiu a mai spus că programele operaţionale au lansat apeluri de proiecte care acoperă integral bugetul alocat iniţial, 1,1 miliarde de euro.

“Din păcate, contractarea efectivă este de doar 20% din alocare, ceea ce înseamnă că undeva lucrurile nu au mers foarte bine. Şi poate că anumite obstacole au ţinut de colaborarea locală, de implicarea beneficiarilor care nu au găsit suficientă înţelegere între ei. Sunt însă toate premisele pentru ca această strategie să meargă mai departe”, a mai spus reprezentanta MFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here