DISTRIBUIȚI

Plaja Vadu este ameninţată de sutele de kilograme de gunoaie lăsate în urmă de turiştii care îşi petrec concediul pe plajă sălbatică, însă nu o respectă.

Reprezentanţii Biosferei Delta Dunării spun că oamenii încalcă toate regulile impuse pentru a conserva zona, deşi au fost date sute de amenzi. În plus, Primăria Corbu a anunţat că nu va mai aduna resturile.

Pentru camparea ilegală pe plajă, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” şi au fost înregistrate peste 50 de autoturisme staţionate ilegal în zona plajei. Deoarece proprietarii au refuzat să ofere date de contact sau nu erau în apropierea maşinilor, aceştia urmează să fie identificaţi şi sancţionaţi contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Amenzile contravenţionale au valori cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 lei şi 50.000 lei pentru persoane juridice.

Zonă protejată

Ca să poată intra pe plaja de la Vadu, turiştii au nevoie de un permis special eliberat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Documentul costă 5 lei şi este valabil o zi – dar există şi varianta unuia de 15 lei care asigura accesul o săptămână.

Cei care vin cum maşina au nevoie de un permis şi pentru autoturism. Cel valabil o zi costă 10 lei. Nu toţi cei care intră în rezervaţie plătesc însă taxa.

De la începutul sezonului estival peste 100 dintre cei care nu au respectat regulile au fost sancţionaţi.

Zonele naturale cuprinse în perimetrul RBDD au primit statut de Rezervaţie a Biosferei şi Sit Natura 2000 pentru protejarea habitatelor specifice şi a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european şi mondial. Plajele naturale neamenajate, cu flora şi fauna locală, cu peisajul şi caracteristicile zonei de coastă permit anumite activităţi turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun şi reglementări specifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here