DISTRIBUIȚI

Porcii sănătoși din interiorul zonei de restricţie a focarelor de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați. Medicii veterinari vor acorda derogări pentru sacrificarea acestora, în vederea abatorizării, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit autorităţilor de profil, după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte direcţiile sanitare veterinare judeţene pot acorda derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie care pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată.

„În judeţele incluse în zona roşie este permisă circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor. Menţionăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure şi nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, în afara zonei de restricţie”, subliniază sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here