DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a primit, miercuri, o delegaţie a Consiliului Raional Soroca, Republica Moldova, condusă de preşedintele Ghenadie Muntean.

Din delegaţia moldovenească au mai făcut parte Grigore Bucătaru, şef Serviciul Cultură şi Tudor Moraru, şeful Direcţiei Raionale a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor. La întâlnire au mai participat prefectul Lucian Furdui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului Vasile Strat, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu şi managerul Centrului Cultural “Jean Bart”, Ionuţ Paul Ştefan.

Vizita delegaţiei Consiliului Raional Soroca reprezintă o etapă a procesului de semnare a unei înţelegeri de cooperare între judeţul nostru şi raionul din Republica Moldova, în şedinţa Consiliului Judeţean din această săptămână fiind supus dezbaterii un proiect de hotărâre în acest sens.

“Suntem bucuroşi că am ales Soroca ca raion cu care să ne înfrăţim, avem şi un proiect de hotărâre în acest sens în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean. Istoria ne leagă, am conchis împreună că această relaţie nu trebuie să se bazeze doar pe cunoaştere şi stat de vorbă. Va trebui să identificăm, la semnarea protocolului, măsuri concrete pe care să le aplicăm în sprijinul Raionului Soroca, pentru că suntem frăţiorii mai mari. Sper să nu devină doar o întâlnire sau o înfrăţire de protocol. Trebuie să fie un parteneriat concret, pentru că aşa merită o înfrăţire nu cu o ţară prietenă, ci cu o ţară soră, cu care trebuie să fim cât mai apropiaţi”, a declarat Horia Teodorescu.

“Pentru mine este o vizită istorică, întrucât de mult timp avem acest obiectiv să venim la Tulcea. De data aceasta am venit în recunoaştere pentru că noi, în Consiliu Raional Soroca, am adoptat decizia de conlucrare, cooperare şi înţelegere între Consiliul Raional Soroca şi Consiliul Judeţean Tulcea. Sincer, vă spunem că suntem oameni deschişi, suntem ca fraţii, nu mai punem la îndoială. Aşa a fost istoria, am fost divizaţi, dar acum suntem gata să conlucrăm. Suntem raionul cel mai mare din nordul Republicii Moldova, un raion agrar, avem cele mai mari suprafeţe de livezi din zona de nord a republicii, dar avem şi industrie prelucrătoare. Raionul are şi numeroase obiective istorice, mai ales Cetatea lui Ştefan cel Mare, care ne uneşte pe toţi. Avem deja trei acorduri de înfrăţire semnate cu judeţul Vaslui, judeţul Buzău şi judeţul Suceava. Urmează să semnăm şi cu judeţul Bacău şi, următorul pas, cu dumneavoastră. În final vreau să vă spunem că sunteţi aşteptaţi la Soroca, suntem oameni care dorim şi vrem să facem lucruri frumoase”, a declarat preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean.

În contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire şi având în vedere iniţiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de a organiza campania “Centenar prin Înfrăţire”, campanie de înfrăţire a judeţelor din România şi a sectoarelor Municipiului Bucureşti cu unităţi administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunităţi de români, Consiliul Judeţean Tulcea consideră oportună fortificarea colaborării şi semnarea unei Înţelegeri de Cooperare între Judeţul Tulcea din România şi Raionul Soroca din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here