DISTRIBUIȚI

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 9 – 16 noiembrie 2019, relatează Agerpres.

“Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la sfârşitul intervalului de prognoză până la valoarea de 4.300 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4.650 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere, exceptând prima zi a intervalului de prognoză, când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă – Tulcea şi următoarea zi, când vor fi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea”, anunţă hidrologii.

Conform elementelor statistice de medie şi lungă durată analizată de INHGA, debitul maxim estimat pentru luna noiembrie este de 3.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.650 mc/s, iar cel minim de 2.000 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare pentru perioada 10 – 16 noiembrie, în prima zi a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe unele râurile din nordul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

În următoarele două zile ale intervalului, debite vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari din nordul, vestul şi centrul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare şi râurile din estul şi sud-estul ţării, unde vor fi relativ staţionare.

În restul intervalului, debitele vor fi relativ staţionare, fiind posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele deal şi de munte, în special din jumătatea de vest a ţării, datorită precipitaţiilor prognozate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here