DISTRIBUIȚI

Cheltuieli nesimțite la Primăria comunei Pardina, din Delta Dunării. Aproape un milion de lei, fonduri europene, au fost tocați pentru un ATV de lux și o autoutilitară pentru stingerea incendiilor.

Chelului îi lipseşte tichie de mărgăritar, iar primarului comunei Pardina, din Delta Dunării, ATV-uri de lux Polaris, relatează ziarul electronic Cetateanul.net.

Pardina, sat uitat de lume împietrit în trecut, nu are nici apă curentă, și nici gaze.

De anul trecut, cei 500 de locuitori ai localității de pe malul drept al brațului Chilia Veche, care trăiesc în sărăcie lucie, se pot însă „mândri” cu noile achiziții ale primăriei.

Dumitru Pocora (52 de ani), aflat la al doilea mandat de primar la Pardina, din partea PSD, și consilierii locali au decis să facă cumpărături. Și pentru că nu dădeau din propriul buzunar, nu s-au uitat la bani.

Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM).

Cumpărături de lux pe bani europeni

Așa au ajuns edilii din satul uitat de lume să achiziționeze fără licitație un ATV de lux marca Polaris, cu nu mai puțin de 30.000 de euro (144.000 lei, cu TVA), de la firma Merch Service SRL.

Un vehicul utilitar Polaris SS cu motor Diesel similar costă la importatorul Polaris în România aproximativ 15.000 de euro. Adică jumătate din prețul plătit de Primăria Pardina.

Autospeciala pentru stingerea incendiilor a costat „doar” 150.000 de euro

Pe o „autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate medie Renault D16 High KP 4×4” Primăria Pardina a dat și mai mult – aproape 150.000 de euro (711.548 lei, cu TVA).

De data aceasta, achiziția s-a făcut prin licitație. Nu pentru că primarul ar fi fost interesat să obțină un cost mai mic, ci pentru că l-a obligat legea.

„ATV-ul s-a luat prin achiziție directă, iar autoutilitara prin licitație simplificată, că era suma mai mare și a depășit…”, a mărturisit primarul Dumitru Pocora.

Contractul, a cărui valoare estimată a fost de 598.040,89 lei (fără TVA), a fost atribuit firmei Romprim SA. Oferta câștigătoare a fost cu doar câțiva lei mai mică decât valoarea maximă estimată – 597.940 lei (fără TVA). Mai exact, cu 100,89 lei.

Primarul din Pardina se crede „Rambo”

De profesie mecanic și cu nivel al studiilor de școală generală, Dumitru Pocora arată că nu știe prea multe. Iritat de întrebările legate de achizițiile publice, Pocora a trecut la amenințări și injurii care nu pot fi reproduse.

A apucat totuși să spună de ce a cumpărat un ATV Polaris, unul dintre cele mai scumpe vehicule de teren din lume, cu care este dotat chiar și armata americană.

În megalomania sa, Pocora se crede un fel de Rambo de Pardina: „Le folosim la intervenții pentru stingerea incendiilor. ATV-ul este pentru terenuri greu accesibile, pentru că noi avem și zone unde nu poți ajunge cu autospeciala. Noi suntem ca… dacă ați văzut filmele cu Arnold Schwarzenegger când mergea să salveze… nu el, celălalt, Stalone, când mergea să salveze pă americani din lagărele vietnamejilor”.

Întrebat cum a ajuns să cumpere un ATV de la firma Merch Service SRL, care nu face parte din rețeaua de dealeri ai importatorului Polaris în România, primarul și-a adus aminte că are treabă. „Hai că vorbim mai târziu că acum nu mai pot…”, a fost replica lui Pocora înainte de a ne trânti telefonul în nas.

Când l-am sunat din nou, Dumitru Pocora și-a schimbat atitudinea. „Ce ziar? Nu înțeleg ce vreți… Sunt în trafic, n-am cum să vorbesc. Nu înțeleg despre ce este vorba, până la urmă. S-au făcut achiziții, sunt pe fonduri verificate, ce vreți altceva?”, s-a făcut că plouă Pocora.

Primarul a revenit însă mai târziu cu un apel, nu ca să dea explicații despre cum a cheltuit banul public, ci ca să înjure ca la ușa cortului și să amenințe jurnaliștii.

Mitocăniile primarului Pocora

Dumitru Pocora nu este la primul derapaj, dar se bucură în continuare de încrederea baronului PSD de Tulcea, Horia Teodorescu, șeful organizației județene a social-democraților.

Primarul absolvent de școală generală, Dumitru Pocora, știe să înjure și să amenințe FOTO Realitateatulcea.net

Nu mai departe de vara trecută, primarul a înjurat și a umilit un polițistlucrător de la Postul de Poliţie Pardina, aflat în timpul liber, după cum a relatat presa. Agentul de poliţie a filmat scena în care primarul se dă în spectacol, afirmând la un moment dat că primarul este beat.

Pentru această ispravă, Dumitru Pocora nu a fost tras la răspundere nici de organele penale, nici de șefii de partid, care îl țin în brațe pe primarul motocan.

Anterior, Pocora gafase chiar și mai rău. În iulie 2018, primarul de la Pardina a fost acuzat că a confiscat 100 de vite ale sătenilor și le-a ținut fără apă și fără mâncare, închise în mocirlă timp de 5 zile, pentru că animalele ar fi intrat în lanul de porumb al surorii lui.

Nici pentru această faptă primarul PSD din Pardina nu a fost pus să răspundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here