DISTRIBUIȚI

În plină pandemie de coronavirus, trebuie să ne protejăm fața, iar purtatul măștii a devenit obligatoriu. În lipsa măștilor medicinale din farmacii, cele mai simple metode de confecţionare a unor măşti pentru protecţia de coronavirus sunt din tricouri, batiste sau filtre de cafea.

Jurnaliștii de la The Guardian ne arată două modele simple de confecționat măști, ușoare și la îndemâna fiecăruia, fără ace de cusut, relatează ziarul Cetățeanul.

Mască din tricou

  1. Ia un tricou vechi, de preferat de bumbac, dar și alte materiale sunt bune, dacă nu sunt prea subțiri, și desenează forma măștii. Linia de jos trebuie să treacă pe sub subțiorii tricoului. Fii sigur că partea care vine pe față este destul de largă ca să acopere nasul și gura.
  2. Taie de-alungul liniilor din ambele părți ale tricoului astfel încât masca să aibă două straturi.
  3. Pune un ac de siguranță la capătul de jos și inserează o bucată de șervețel sau filtru de cafea între cele două straturi ale tricoului. Acest lucru servește ca un filtru adițional și se așează în vârful acului de siguranță.
  4. Asigură masca în jurul feței, acoperind gura și nasul. Leagă curerele din vârf în spatele capului, iar legăturile de jos în vârful capului. Asta va asigura că se potrivește bine sub bărbie. Acoperindu-ți gura îi protejezi pe cei din jurul tău și cu cât masca se potrivește mai bine, cu atât mai mult vei fi proteja și tu.

Mască din batistă

  1. Începe cu o batistă și cu două legături de păr. Banda de cauciuc este și aceasta bună, dar va fi mai puțin confortabilă
  2. Împăturește batista pe jumătate, de-alungul axei orizontale și fă o dungă frumoasă.
  3. Plasează bucăți de șervețel de hârtie sau de filtru de cafea în mijlocul batiste. Împăturește părțile de sus și de jos, astfel încât hârtia să rămână în interior.
  4. Plasează primul elastic pe o treime din marginea batistei. Plasează al doilea elastic  în cealaltă parte. Cele două elestice ar trebuie să fie la aproximativ o palmă distanță unul de celălalt.
  5. Împăturește partea din stânga către centru și după aceea împăturește partea dreaptă către centru, învelind partea din dreapta în cea stânga

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca masca să fie plasată cât mai bine peste nas și față și să fie tinuță aproape, pentru a reduce cât mai mult spațiul dintre față și mască.

În 11 județe din România purtarea măștii a devenit obligatorie. În lipsa măștilor, se acceptă și fulare sau eșarfe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here