DISTRIBUIȚI

Caz unic în România postdecembristă. Guvernul a verificat o firmă privată în tentativa de a o deposeda de proprietăți. În spatele controlului au fost baronii PSD de Tulcea, care au încercat toate metodele posibile de falimentare a Agrodelta Sireasa, de la spargerea digurilor sub pretextul fals al salvării localităților de la inundații, măsură care a dus la distrugerea totală a recoltelor în 2010, preluarea prin falsuri a digurilor aflate în proprietatea fermei agricole, până la asmuțirea Corpului de control al Guvernului asupra entității private.

Ultima pare că le întrece pe toate. Pentru a reduce la tăcere Agrodelta Sireasa, care își reclama drepturile, în anul 2014, baronii au tras sforile la Guvern pentru a trimite Corpul de Control, chipurile ca să verifice situația digurilor de apărare. Cum premierul de la acea vreme Victor Ponta avea cumetrii la Tulcea, prietenia lui „Dottore“ cu Horia Teodorescu fiind de notorietate, nu a mai contat că instituția de control nu are niciun fel de atribuții de verificare a unei firme private.

Corpul de Control al Guvernului NU are voie să verifice firme private

Potrivit Ordonanței de Urgență 2/2010 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, Corpul de control al primului ministru are are doar atribuții de verificare a activității instituțiilor publice din subordinea Guvernului: „Corpul de control al primului-ministru controlează şi urmăreşte activitatea ministerelor şi serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituţiilor publice din subordinea Guvernului, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, oficiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale şi instituţiilor financiar-bancare cu capital majoritar sau integral de stat (…) precum şi organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice locale” (art. 1 lit. g).

Corpul de Control

Din această cauză pretextul controlului ilegal auspra unei firme private a fost „verificarea regimului juridic al unor diguri de apărare împotriva inundațiilor, situate pe raza administrativ-teritorială a localității Ceatalchioi“ dar Corpul de Control a vrut să legitimeze pretențiile baronilor de Tulcea asupra digurilor Agrodelta Sireasa, de care, în perioada inundațiilor catastrofale din 2010, nici n-a vrut să audă.

Acuzații halucinante ale „băieților lui Ponta”

Corpul de controlInspectorii lui Ponta veniți (abuziv) în control, au făcut acuzații halucinante: fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de înșelăciune. Asta pentru că administratorul Agrodelta Sireasa a încercat să intabuleze pe numele societății dreptul de proprietate asupra digurilor, iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Tulcea i-a respins abuziv solicitarea, culmea, pe motiv că nu poate face dovada proprietății.

După ce au tras concluziile, inspectorii au sesizat Parchetul Curții Supreme, pentru a cerceta pretinsele fapte penale. În plus, raportul de control a fost trimis la nenumărate instituții, precum CJ Tulcea, Prefectura Tulcea, Administrația Națională Apele Române, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Ministerul de Interne, Ministerului Dezvoltării Regionale, Secretariatului General al Guvernului etc., semnalul fiind că cine se pune cu ”baronul Teo” va avea de suferit.

Procurorii au demontat minciunile trepădușilor lui Ponta

Corpul de control
Procurorii de la Parchetul Tulcea au infirmat aberațiile inspectorilor trimiși de Ponta

De la Parchetul General, sesizarea Corpului de control al Guvernului a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, care a demarat o anchetă. Procurorii au demontat însă toate acuzațiile imaginare aduse de inspectorii lui Ponta, fără totuși să tragă concluzii acuzatoare la adresa celor care au făcut controlul abuziv, din motive lesne de înțeles.

Anchetatorii au arătat că, potrivit Legii 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, „bunurile din patrimoniul societății comerciale sunt proprietatea acesteia, cu excepția celor dobândite cu alt titlu“. Vom reveni, pe larg, asupra constatărilor procurorilor care au demontat raportul ilegal al oamenilor lui Ponta.

Baronii au recunoscut că digurile aparțin Agrodelta Sireasa

Unul dintre baronii locali care au recunoscut dreptul de proprietate al Agrodelta Sireasa asupra digurilor a fost prefectul de Tulcea, prof. univ. Lefter Chirică. În acest fel, Chirică a vrut să paseze fermei agricole întreaga responsabilitate asupra întreținerii infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor. Astfel, după ce ani de zile Agrodelta Sireasa notificase Prefectura Tulcea să ia măsuri pentru reabilitarea digurilor de apărare a comunei Ceatalchioi, erodate puternic de valurile Dunării, Chirică s-a spălat pe mâini, argumentând cu legea în față că digurile sunt în responsabilitatea exclusivă a fermei agricole. Că doar este PROPRIETARĂ.

Prefectul Chirică Lefter invoca proprietatea Agrodelta Sireasa asupra digurilor pentru a nu-și asuma responsabilitatea întreținerii lor

Având în vedere faptul că digul ce face obiectul notificării este în patrimoniul Agrodelta Sireasa SA, obligația de întreținere a acestuia revine proprietarului. În cazul în care proprietarul nu întreține bunul în condiții corespunzătoare, iar acesta suportă o serie de prejudicii, el nu va putea fi despăgubit, deoarece ar însemna să invoce propria culpă (neglijență) drept cauză a prejudiciului. Pe de altă parte, dacă prin acțiunea sau inacțiunea sa se vor produce pagube unor terțe persoane, proprietarul poate fi obligat să le despăgubească, el fiind răspunzător pentru prejudiciul cauzat, potrivit Codului Civil. În consecință, considerăm că SC Agrodelta Sireasa SA trebuie să ia măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa“, se arată într-o adresă a Prefecturii Tulcea, datată 26 aprilie 2006, și semnată de prefectul Lefter Chirică.

Și Consiliul Județean Tulcea a recunoscut public dreptul de proprietate al Agrodelta Sireasa.

La 18 februarie 1999, Consiliul Județean Tulcea răspundea unei interpelări a Agrodelta Sireasa referitoare la rebilitarea drumului comunal DC1 Tulcea-Ceatalchioi-Pardina-Chilia Veche, care trece pe digul fermei agricole.

Digul realizat înainte de 1989 a rămas în patrimoniul SC Agrodelta Sireasa SA, dar în conformitate cu HGR nr. 692 nu se plătesc amortismente. Drumul care se construiește este de utilitate publică și considerăm nejustificată solicitarea dumneavoastră atâta timp cât SC Agrodelta Sireasa SA nu plătește taxe pe terenul pe care se află digul, teren care aparține Consiliului Județean“, a fost explicația CJ Tulcea.

O ”comunitate” de valori: Miliardul de la UE

Horia Teodorescu l-a sprijinit pe Victor Ponta la Prezidențiale

În spatele încercărilor disperate ale baronilor PSD de a pune mâna pe diguri stau interese financiare extrem de consistente. Concret, este vorba de miliardul de euro pentru proiectul European ITI Deltă Dunării. Suma fabuloasă se află sub controlul baronului Teodorescu prin intermediul unui ONG (o agenție de dezvoltare intercomunitară) denumită ADI ITI Delta Dunării. Prin acest ONG de interes public, condus de oamenii lui Teo, vor fi derulate proiectele europene alocate dezvoltării Deltei. Cel care l-ar fi învățat pe șeful CJ Tulcea cum să administreze proiectul este Eugen Teodorovici, în timp ce ocupa portofoliul de la Fonduri Europene. Miliardul de euro va fi cheltuit pentru infrastructura și dezvoltare rurală. Dar pentru asta baronii PSD trebuiau să dețină controlul unor terenuri din Deltă, care fie sunt concesionate în acest moment, fie sunt proprietate privată.

Așadar, dincolo de prietenia cimentată în multiple concedii pe care Ponta le-a făcut în Delta Dunării, pe cei doi îi leagă interese de miliarde. Liviu Dragnea poate fi invidios din cauză că, odată cu demararea proiectului european, baronul PSD de la Tulcea a devenit, oficial, cel mai valoros baron al României.

Corpul de control
Patrick Andre de Hillerin l-a criticat dur pe „baronul” Horia Teodorescu, înainte să devină „tonomatul” de presă chiar al președintelui CJ, pe care îl „desființase” anterior

Legăturile lui Teodorescu cu Ponta au fost evocate chiar și de Patrick André de Hillerin. Iată ce scria ”cațavencul” înainte de a deveni ”tonomatul” baronului PSD de Tulcea:

Teo este nimeni altul decât Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea şi şeful judeţean al PSD, omul care se mândreşte peste tot cu prietenia dintre el şi premierul Victor Ponta. (…) Nu ştiu alţii cum sunt, da’ eu, unul, când văd cât de armonios merg lucrurile atunci când la mijloc stă o investiţie de sute de mii de euro, mai că-mi pare rău că familiile Ponta şi Băsescu nu se ocupă de construcţii, căci le-ar fi fost mai uşor să se şantajeze, pardon, să coabiteze”.

Teo e „fan” Ponta și admiratorul lui Putin

”Coabitarea” evocată odinioară de André de Hillerin a adus avantaje ambelor părți. Horia Teodorescu l-a sprijinit pe Victor Ponta în alegerile prezidențiale.

De altfel, prezent la Babadag în mai 2014, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, premierul de atunci Victor Ponta, care se pregătea să-și lanseze candidatura la prezidențiale, declara: „Nu candidez la Preşedinţie decât dacă mă susţine şi Tulcea”. Şi cum o astfel de afirmaţie de curtoazie trebuia susţinută cu nişte promisiuni, Ponta a promis atunci redeschiderea spitalului din Babadag.

Mândru de atenția lui Ponta, Teodorescu afirma, tot în 2014, că cele mai importante proiecte ale județului se bucură de susținere din partea premierului.

„Vreau să salut, pe această cale, implicarea premierului Ponta în ceea ce înseamnă dezvoltarea județului nostru. Transmiterea portului în administrare locală, sprijinul pentru aeroportul Delta Dunării, implicarea în ceea ce înseamnă legătura dintre Dobrogea și Galați/Brăila ne arată că Victor Ponta este aproape de tulceni, că Victor Ponta vrea ca județul Tulcea să devină unul dintre cele mai atractive centre ale României“, declara cu mare satisfacție Horia Teodorescu.

Corpul de Control
„Baronul Teo”, în față alături de Victor Ponta, al căuri fan s-a declarat mereu. „Cei din urmă”, Dragnea și Teodorovici au ajuns azi „cei dintâi” – primul, președinte PSD, celălalt parlamentar PSD de Tulcea și ministru de finanțe

De altfel, președintele Consiliului Județean și-a declarat public afecțiunea față de Ponta, de care îl leagă multe amintiri. Întrebat, anul trecut, pe cine ar alege dintre președintele PSD în funcție Liviu Dragnea și fostul premier Victor Ponta, scos pe ușa din dos din partid, Teo a răspuns, fără să ezite: „Amândoi”. El a mai declarat, tot fără ezitare, că este mai degrabă admiratorul lui Putin decât al președintelui SUA.

De  profesie inginer, Teodorescu se află în fruntea judeţului Tulcea din anul 2012. Şi-a câştigat renumele de baron local după ce firmele sale au fost abonate la mai multe contracte cu bani publici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here