DISTRIBUIȚI
Lacul Razim are un potențil turistic imens

Cabana Calica, de pe malul Lacului Razim, fosta cabană de vânătoare a liderilor comuniști în epoca Ceaușescu, a ajuns pe mâinile șoferului Baronul PSD din Deltă, Horia Teodorescu, la prețul chiriei unui apartament cu trei camere. Dar asta nu a fost de ajuns. Din bani europeni, Consiliul Județean Tulcea, condus de Teo, i-a făcut și drum până la pensiune.

Lacul Razim are un potențial turistic imens

Cabana Calica i-a făcut cu ochiul lui Teodorescu

Totul a început în 2011, când Horia Teodorescu, la acea vreme deputat PSD de Tulcea, a pus ochii pe Cabana Calica, situată chiar pe malul Lacului Razim. Locația beneficiază de un debarcader propriu, un mare avantaj față de alte pensiuni agroturistice din zonă. Este fosta cabană de vânătoare a lui Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru al României în perioada 1961-1974. În anii ’80, cabana a fost transformată în tabără a artiștilor. După 1990, unitatea s-a aflat în administrarea Ministerului Culturii, care a cedat-o ulterior CJ Tulcea. Deputatul, care avea să devină cel mai puternic om din județul Tulcea, a intuit potențialul turistic imens al locației și a trecut la fapte.

Teodorescu
Șoferul lui Horia Teodorescu s-a „căpătuit” cu cabana lui Ion Gheorghe Maurer

La 11 noiembrie 2011, CJ Tulcea a concesionat imobilul Calica, pentru 20 de ani, firmei lui Horia Teodorescu (pe atunci deputat PSD), Condor SRL Babadag, .

”Obiectul concesiunii îl constituie Imobilul Calica situat în comuna Valea Nucarilor, județul Tulcea, și terenul aferent, aflat în domeniul privat al județului Tulcea, fiind format, conform Planului de amplasament și delimitare a imobilului, din: C1 – platformă fostă cabană Calica cu Sc = 275 mp., C2 – locuință serviciu cu Sc = 48mp., C3 – magazie cu Sc = 78 mp., C4 – grajd cu Sc = 16 mp., C5 – chioșc cu Sc = 36 mp., C6 – anexa cu Sc = 35 mp. Teren aferent imobilului Calica în suprafață de 52.251 mp”, scrie în contractul de concesiune.

Cabana a fost concesionată „baronului Teo” pentru suma de 101.000 de lei pe an, un preț bun, dar nu pe măsura așteptărilor deputatului.

Contractul a fost semnat de omul său de casă Robert Berbecel, administratorul din acte al SC Condor SRL, care controlează și oficiosul PSD, ziarul local Obiectiv de Tulcea.

Concesiunea, reziliată după bunul plac al baronului PSD

Condor cere rezilierea concesiunii

Lucrurile s-au schimbat în vara anului următor, când Horia Teodorescu a devenit președintele Consililui Județean. Nemulțumit de prețul concesiunii, Teodorescu l-a pus pe Berbecel să solicite rezilierea contractului, pe un motiv hilar: vezi, Doamne, nu poate exploata pensiunea din cauză că drumul până la cabană e prost.

La 19 iulie 2012, SC Condor a solicitat rezilierea contractului, invocând Art. 6, lit. f: ”La dispariția, dintr-o cauză de forță majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilității obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunțare, fără plata unei despăgubiri din partea concendentului”.

Nici vorbă de așa ceva, dar CJ a aprobat fără să crâcnească, din moment ce firma este chiar a șefului.

Conform contractului, rezilierea se putea face numai din motive bine întemeiate. În caz contrar, concesionarul fiind bun de plată. Astfel, SC Condor SRL Babadag ar fi trebuit să plătească despăgubiri în valoare de peste 900.000 de lei (200.000 de euro), sumă pe care Consiliul Județean nu a îndrăznit niciodată să o solicite.

Șofer, reciclat în investitor

Următoarea mișcare a lui Teodorescu a fost să-l mobilizeze pe primarul PSD al comunei Valea Nucarilor, pe teritoriul căreia se află Cabana Calica. Primăria localității a cerut la județ asfaltarea drumului comunal, care ajungea la cabană.

Cât ai bate din palme, CJ Tulcea a aprobat proiectul, iar baronul Teo a reușit să obțină o finanțare europeană pentru refacerea drumului, în cadrul Programului Operațional pentru Pescuit, în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Drumul pentru Cabana Calica a costat peste 1,5 milioane de lei

În momentul în care a fost sigur că banii europeni vor veni, Horia Teodorescu a trecut la următorul pas. Pentru că nu putea să mai preia cabana prin propria firmă, din motive de incompatibilitate, Teodorescu l-a scos la înaintare pe șoferul său, Ștefan Poiană, angajat al SC Condor SRL.

Reciclat în om de afaceri și investitor, șoferul Poiană s-a prezentat la licitația pentru concesionarea pensiunii în ianuarie 2014. Nu a mai mirat pe nimeni că singurul ofertant a fost firma Trade Agrofan SRL, al cărui administrator în acte este Ștefan Poiană. Evident că fiind o unică ofertă, firma șoferului a obținut… cel mai mare punctaj.

Toate actele au fost avizate de Horia Teodorescu

Astfel, fosta cabană de vânătoare a lui Ion Gheorghe Maurer a fost concesionată pe nu mai puțin de 49 de ani pe sumă minimă.  Trade Agrofan SRL plătește doar 2600 de lei pe lună Consiliului Județean Tulcea, adică 31.645 de lei pe an.

Prin această manevră, baronul PSD a împușcat doi iepuri deodată: a scăpat de incompatibilitate și și-a negociat singur un preț de trei ori mai mic decât în primul contract de concesiune. Ba mai mult, s-a ales și cu un drum pe de-a moaca!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here