DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă manifestarea Nufăru 40 – colocviu şi expoziţie fotodocumentară dedicate cercetării arheologice a unei cetăţi bizantine de la gurile Dunării, Proslaviţa.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti, al Primăriei comunei Nufăru şi al Institutului de Cercetări Eco-Muzele “Gavrilă Simion” Tulcea, va avea loc joi, cu începere de la ora 10.00, la Centrul de informare turistică din localitatea Nufăru.

Tema manifestării Nufăru 40 o constituie prezentarea unei sinteze a cercetărilor arheologice care au contribuit la descoperirea unei cetăţi bizantine în intravilanul unei localităţi situate pe malul drept al braţului Sf. Gheorghe, în dreptul unui vad marcând intrarea în Delta Dunării.

Situl arheologic este cunoscut ca urmare a cercetărilor, iniţiate în anul 1978, de un colectiv coordonat de către regretata Silvia Baraschi şi continuate, an de an, prin eforturile reunite ale Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan”, Bucureşti, ale Muzeului Militar Naţional ” Regele Ferdinand I”, Bucureşti, ale Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”, Tulcea şi ale Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

Aşezarea de la Prislava, devenită în anii ’60 ai secolului trecut Nufăru, aflată la 12 km distanţă de municipiul Tulcea, pe drumul spre Murighiol, conţine în subsol vestigiile unei fortificaţii. Construită la sfârşitul mileniului I, odată cu recucerirea de către Imperiul Bizantin a regiunii Dunării de Jos, aceasta va evolua, în cursul secolului al XI-lea, ca o aşezare de tip urban, cu structuri de locuire înregistrate până la mijlocul veacului al XIII-lea, fiind descoperite tronsoane ale zidului de incintă, elemente de fortificaţie, complexe de locuire, meşteşugăreşti, menajere şi de cult, cimitire, materiale arheologice variate. Importantă aşezare portuară de la gurile Dunării, marcată de prezenţa Imperiului Bizantin, a reprezentat, probabil, şi un punct de control şi influenţă al Hoardei de Aur în zonă. Un dosar istoric consistent a permis identificarea aşezării Prislava/Nufăru cu oraşul medieval Bruscaviţa-Proslaviţa, cunoscut din portulanele şi actele notariale ale vremii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here