DISTRIBUIȚI

După ce presa a dezvăluit falsurile din Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Grindeanu în scopul accesării a mai mult de un miliard de euro bani europeni, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a intrat în panică. Asta pentru că subordonații său au declarat în fals că statul e proprietar pe drumuri și diguri private, proprietăți care nu ar fi grevate de litigii, pentru a putea da drumul cât mai repede la robinetul cu bani europeni.

Acum, baronul PSD recunoaște spășit existența litigiilor, spunând că CJ Tulcea riscă să piardă circa 45 de milioane de euro, fonduri europene pentru reabilitarea drumului judeţean Tulcea – Chilia Veche, din cauza litigiilor apărute până în prezent cu proprietarii unor suprafeţe de teren pe care ar urma să se realizeze proiectul.

Ministerul Fondurilor Europene a suspendat orice proiect derulat pe baza falsurilor din hotărârea de guvern, ceea ce i-a dat fiori lui „Teo“. Cu toate acestea, Guvernul României  nu a declanșat încă niciun control pentru a verifica cum s-a putut aproba o hotărâre plină de falsuri folosite apoi pentru exproprieri abuzive, fără temei legal, chiar de Consiliul Județean.

Proprietarii de terenuri, vinovații de serviciu

Horia Teodorescu nu-și asumă însă nicio vină, arătând cu degetul spre proprietarii de teren, printre care și Agrodelta Sireasa, pe care i-a deposedat abuziv de proprietăți.

„Au fost atacate inclusiv cărţile funciare de pe strada Viticulturii (arteră din municipiul Tulcea). Atât de departe a ajuns boala. Drumul care ar urma să fie reabilitat are 82 de kilometri, dar 13 kilometri se suprapun cu suprafeţe aflate în litigiu, aşa că este atacat tot drumul. Nebunia a ajuns la paroxism“, a declarat vineri, în timpul unei şedinţe a consilierilor judeţeni, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

El a explicat că fondurile europene nu pot fi acordate pentru obiective aflate în litigiu şi a menţionat că a fost analizată posibilitatea de a se accesa fonduri europene pentru porţiuni de drum, însă această variantă este imposibilă.

„Vorbim despre un proiect cu un buget total estimat de 45 de milioane de euro“, a precizat Teodorescu, citat de Agerpres.

El a amintit că mai multe societăţi care au concesionat amenajări agricole din Deltă au acţionat în instanţă Consiliul Județean, aceste litigii nefinalizându-se încă cu hotărâri judecătoreşti definitive.

Cu toate acestea, Teodorescu nu a suflat nicio vorbă despre falsurile din hotărârea de guvern inițiată la solicitarea CJ Tulcea.

Manipularea lui Sevil Shhaideh

Nota de fundamentare a HG 181, prin care se falsifică date în vederea obținerii de fonduri europene

În luna martie a anului trecut, consilierii judeţeni tulceni au aprobat, în timpul unei şedinţe extraordinare, actualizarea unor proiecte care urmau să fie depuse spre finanţare prin fonduri europene.

Unul din proiecte, care se referea drumul judeţean Tulcea – Ceatalchioi – Chilia Veche, urma să atragă fonduri nerambursabile din mecanismul financiar ITI-Delta Dunării, iar pentru realizarea acestuia CJ a preluat în administrare trei artere din municipiul Tulcea.

Pentru a face rost de aceste fonduri, baronii pesediști ai CJ au început să pună mâna pe pământuri, diguri și canale.

Ei au furnizat informații false lui Sevil Shhaideh, pe atunci ministrul dezvoltării regionale, care a întocmit și semnat nota de fundamentare a HG 181/2017, în care se afirmă: „În vederea accesării surselor de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6, Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1., stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, apel dedicat zonei de Investiții teritoriale integrate Delta Dunării, pentru obiectivul de investiții «Modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Tulcea – Chilia Veche», a fost necesară îndeplinirea unuia din criteriile de selecție prevăzute în ghid (…) Consiliul Județean Tulcea face precizarea că bunurile imobile (…) nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul vreunui litigiu”.

Au luat digul cu japca

Or, pe traseul așa-zisului „Drum judeţean 222N (Tulcea-Ceatalchioi- Pardina-Chilia Veche)” se găsește un dig de graniță, lung de mai mulți kilometri, aflat în proprietatea unei societăți agricole private – SC Agrodelta Sireasa. Legal, Consiliul județean are oricând posibilitatea să invoce utilitatea publică și să procedeze la expropriere odată cu despăgubirea prevăzută expres de legislație. În loc să respecte legea, oamenii lui Teodorescu au procedat altfel – au luat digul cu japca „în acte“ și au schimbat categoria de folosință a drumului de pe dig, din drum comunal într-un așa-zis drum județean. Asta deși autoritățile au recunoscut, în repetate rânduri, că județul Tulcea nu a avut niciodată digurile în proprietate: „digul este în partrimoniul Agrodelta Sireasa SA, obligația de întreținere și reparații aparține proprietarului (…) Agrodelta Sireasa trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa”, relatează Cetateanul.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here