DISTRIBUIȚI

Baronii PSD de Tulcea încearcă prin toate mijloacele să pună pe butuci singura societate cu profil agricol pe profit din județ. Consiliul Județean Tulcea refuză abuziv prelungirea contractelor de concesiune ale Agrodelta Sireasa, controlată de omul de afaceri Traian Rece. Procese intentate pentru pretinsa încălcare a clauzelor de concesionare, campanii defăimătoare în presa locală și chiar abuzuri construite pe fals și uz de fals, sunt doar câteva dintre „armele“ folosite de baronii locali pentru a determina compania agricolă să renunțe la drepturile sale legale. Miza este una importantă: autoritățile locale încearcă să pună mâna pe nu mai puțin de un miliard de euro, bani europeni, iar Agrodelta Sireasa le stă ca un ghimpe în coaste.

Asta în condițiile în care agricultura românească este în criză, iar produsele de import au cucerit ţara. Cu toate taxele plătite la zi și premiată pentru activitatea sa, Agrodelta Siresa este atacată pe toate planurile de baronii tulceni ai PSD.

Ultimul act al „războiului“ dus de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu cu Agrodelta Sireasa s-a consumat în toamna anului trecut. La 1 octombrie 2017, Consiliul Judeţean Tulcea a transmis concesionarului Agrodelta Sireasa, printr-o adresă oficială (și abuzivă, în condițiile contractului), ca la data de 15 octombrie 2017 să predea terenul „în deplină proprietate, în mod gratuit şi liber de sarcini“, în ciuda clauzelor contractuale, concesiunea urmând a fi scoasă din noul la licitaţie.

Concesionarul a refuzat însă și a transmis că „nu va proceda la predarea nici unui metru pătrat de teren agricol către Consiliul Judeţean Tulcea, decât în situaţia în care această obligaţie va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă şi va fi pusă în executare silită împotriva societăţii“.

Clauzele contractelor de concesiune, călcate în picioare

În aprilie 1998, Agrodelta Sireasa, companie controlată pe atunci de stat prin FPS a semnat primul contract de concesiune cu CJ Tulcea, pentru 4.362 de hectare, valabil pe o perioadă de 20 de ani, adică până în aprilie 2018. Un an mai târziu, în 1999, Agrodelta Sireasa Sireasa a câștigat licitația organizată de CJ Tulcea pentru concesionarea a altor 5.262 de hectare de teren, tot pe o perioadă de 20 de ani.

Baronii județului Tulcea au trecut la abuzuri grave împotriva agricultorilor privați. Sursa Foto: Ziarul de Tulcea

Contractele semnate au fost unele tip, conținând exact aceleași clauze ca și în cazul celorlalte concesiuni, Agrodelta Sireasa nefiind favorizată cu absolut nimic. De altfel, statul avea control deplin asupra acestei companii, deci nu se poate bănui că la mijloc ar fi fost un interes privat.

Statul nu s-a dovedit însă un bun administrator, așa că Agrodelta Sireasa se îndrepta încet, încet spre faliment. Abandonată de FPS pe mâna unor firme căpușe și înglodată în datorii față de furnizori și prestatori, compania a cunoscut o transformare totală în 2003, atunci când fostul senator Traian Rece a decis să riște și să preia pachetul de acțiuni deținut, la acea vreme, de Autoritatea pentru Administrare a Activelor Statului (AVAS).

În prezent, o dată cu apropierea termenului scadent al primului contract de concesiune, CJ Tulcea a început presiunile asupra Agrodelta Sireasa pentru ca aceasta să renunțe la drepturile sale legale. Clauza legală care îi sperie pe baronii locali prevede că contractul poate fi prelungit cu încă 20 de ani, în aceleași condiții, prin simpla notificare în acest sens a concendentului cu 60 de zile înainte de terminarea termenului inițial, iar acordul de prelungire a concesiunii se încheie cu 30 de zile înainte de acest termen.

Această clauză contractuală, asumată prin semnătura reprezentanților legali ai CJ Tulcea și aprobată prin hotărâri ale acestei autorități, în perioada în care Agrodelta Sireasa era a statului și NU administrată de Traian Rece, are putere de lege conferită de principiul de drept al respectării contractelor și a legilor aplicabile.

Mai mult, potrivit clauzelor, contractul ar fi trebuit să fie prelungit cu 3 ani, ca urmare a inundațiilor produse în 2010, după ce autoritățile locale au spart deliberat digul, în zona Ceatalchioi. Nu mai puțin de 4.217 hectare au fost înghițite atunci de ape, cu tot cu culturi.

Contractul nu numai că nu a fost prelungit, așa cum prevăd clauzele, dar CJ Tulcea a dat în judecată Agrodelta Sireasa pentu plata redevenței pe anul respectiv.

Agricultorii privați, sub tirul baronilor locali

Agrodelta Sireasa a solicitat prelungirea concesiunii încă din anul 2015, pentru a putea accesa fonduri europene, în vederea dezvoltării incintei agricole. CJ Tulcea a respins însă cererea.

Cu toate acestea, consilierii județeni erau perfect conștienți că, la un moment dat, vor trebui să accepte solicitarea, așa cum prevăd clauzele contractuale asumate de cele două părți. La ședința CJ Tulcea din 31 iulie 2015, consilierii județeni au pus în discuție solicitarea Agrodelta. În timp ce consilierul Corneliu Bejan a propus să se discute în ședință acest subiect, vicepreședintele CJ Tulcea, Vasile Strat, a considerat că e prematur să se solicite avizul pentru prelungirea concesiunii, ținând cont că acceptul autorității locale se solicită cu 60 de zile înainte de încetarea contractului. În totală necunoștință de cauză, un alt consilier, Lucian Bălan a cerut opinia departamentului juridic. La rândul său, Corneliu Bejan a cerut și el părerea juriștilor. Același consilier se întreba, în condițiile în care Traian Rece a cerut despăgubiri CJ Tulcea în valoare de 80 de milioane de euro, pentru recolta distrusă de deversările controlate în perioada inundațiilor din 2010, dacă „se merită să se continue parteneriatul“, în ciuda clauzelor contractuale extrem de clare.

Mihai Cristi, șeful Serviciului Contencios și Asistență Juridică, a pus capăt discuției pe această temă, spunând că „nu se poate discuta despre o prelungire a contractului, pentru că mai este valabil încă trei ani, ultimul an contractual începând în 2018“, după cum s-a consemnat în minuta ședinței.

Câteva luni mai târziu, la ședința CJ Tulcea din 26 februarie 2016, s-a pus iar în discuție problema concesiunilor. Conform minutei ședinței, secretarul Constantin Cabuz a propus „pregătirea unei strategii referitoare la administrarea zonei agricole, pentru că într-un an și jumătate sunt termene scadente (n.r. ale concesiunilor) și dacă nu se începe în următoarele 2-3 luni, există riscul să se genereze, în timp, multe procese“.

La 26 mai 2017, consilierii județeni au discutat din nou despre solicitările de continuare a contractelor de concesiune, recunoscând existența clauzei contractuale care îi obligă la continuarea concesiunii cu același concesionar. Cu toate acestea, în mod fățiș și-au exprimat dorința nelegală privind ”evitarea ca doi agenți economici să dețină incintele agricole Pardina și Sireasa”.

Agrodelta Sireasa, ”privită altfel”

La 30 iunie 2017, președintele CJ Tulcea Horia Teodorescu, interpelat de consilierii județeni, e evitat un răspuns ferm, spunând că ”se află sub contract cu concesionarii”. Mai mult, baronul PSD a recunoscut că este un litigiu în derulare și că va urma o hotărâre a instanței.

Pe 31 iulie 2017, vicele PSD local Dumitru Mergeani afirma că ”rămâne în dezbatere situația contractelor de concesiune”, urmând să fie consultat plenul CJ Tulcea, cu excepția Agrodelta Sireasa, care ”trebuie privită altfel, este o altă discuție acolo”.

În 21 august 2017, același Mergeani preciza că nu s-a luat nicio decizie și că nici nu se dorește inițierea unui proiect de hotărâre privind contractele de concesiune. Consilierii județeni au atras însă atenția Executivului CJ Tulcea că ”vom fi nevoiți să dăm curs prevederilor contractuale sub amenințarea timpului scurt”.

Totul a culminat cu adresa 11040/07.09. 2017, emisă de CJ Tulcea, prin care Agrodelta Sireasa era somată să predea terenul concesionat, sfidând Justiția, pe al cărui rol sunt mai multe litigii privind concesiunea.

Ghimpele din coasta lui Horia Teodorescu

Situația Agrodelta Sireasa seamănă izbitor de mult cu cea a cazului Belina.

De data aceasta, miza este uriașă: peste un miliard de euro, bani pe care baronii tulceni vor să-i cheltuiască fără nicio teamă de lege.

Astfel, CJ Tulcea a pus mâna pe niște terenuri pentru a implementa mai multe proiecte europene de investiții. Este vorba de un program european pentru infrastructură în Delta Dunării, în valoare de peste un miliard de euro. Așa au ajuns autoritățile locale să pună ochii pe digurile aflate în proprietatea Agrodelta Sireasa. Totul a fost posibil pentru că tot ce se întâmplă în Deltă trece prin pixul președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Guvernul a emis Hotărârea 181 din 30 martie 2017, care are la bază o notă de fundamentare întocmită de CJ Tulcea. Documentul, care e plin de falsuri, menționează în mod expres că, în baza Hotărârii, se vor accesa fonduri europene pentru realizarea unui program operațional regional 2014-2020, care constă, printre altele, în modernizarea mai multor drumuri comunale și județene. În Hotărâre, se menționează expres că terenurile respective nu fac obiectul niciunui litigiu. Vom reveni însă asupra acestui aspect!

 

Inundații comandate în zona agricolă Sireasa

Cel mai mare concesionar din Deltă, Traian Rece, s-a izbit de nenumărate ori de refuzul autorităților locale de a-și respecta obligațiile contractuale. Ba mai mult, omul de afaceri, care a investit o avere în terenul concesionat de la Consiliul Judeţean, vorbește de sabotaj, atac la proprietatea privată și chiar de subminarea economiei naționale.

În 2010, terenurile agricole concesionate la Sireasa, adică, peste 5.000 de hectare,   au ajuns sub ape, ca urmarea a deciziei autorităților de a face deversări „controlate“, în urma creșterii nivelului apelor Dunării. Astfel, toate culturile Agrodelta Sireasa au fost distruse, pierderile fiind imense. Deși au trecut de atunci 8 ani, Agrodelta Sireasa nu a văzut niciun leu din despăgubirea la care avea dreptul din partea statului român.

Tonomatul Patrick André de Hillerin

Patrick Andre de Hillerin, de la „Cațavenc” la „tonomat” al baronetului din Tulcea

Ani de zile, „cațavencul“ Patrick André de Hillerin i-a făcut viața amară baronului PSD Horia Teodorescu cu tot felul de dezvăluiri despre ilegalitățile din ograda CJ Tulcea. Anul trecut, atacurile au încetat brusc. Misterul a fost lămurit după ce s-a aflat că ziaristul a bătut palma pentru preluarea conducerii editoriale a cotidianului local Obiectiv de Tulcea, ”portavocea” lui Horia Teodorescu, controlat de oamenii de încredere ai acestuia.

Încântat nevoie mare de noul său proiect, Patrick André de Hillerin anunța un model de presă apropiat de comunitate.

„Am primit o ofertă de la acționari să preiau managementul editorial. (…) Am un proiect amplu. Oricum, planul meu era să lansez o publicație locală, acum aplic proiectul pe Obiectiv. Vreau să ieșim cu un model de presă locală mult mai apropiat de comunitate, care să nu fie transcrieri ale știrilor centrale. O presă făcută local, despre local“, declara Hillerin, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

Entuziast, jurnalistul s-a rupt de trecutul care îl lega de Teodorescu, primind de la acesta o nouă țintă: fostul senator Traian Rece și Agrodelta Sireasa.

„În 2010, când a devenit preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, Horia Teodorescu şi-a propus să candideze şi să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean. N-a fost uşor, dar ar fi fost imposibil dacă nu ar fi avut şi sprijinul primarului PDL de Tulcea, Constantin Hogea. Amiciţia transpartinică, pe care la nivel naţional unii o numesc coabitare, a apărut firesc, în timp, pe marginea contractelor de lucrări. Numai că, spre deosebire de înţelegerea istorică dintre Băsescu şi Ponta, înţelegerea dintre cei doi baroneţi locali nu s-a lăsat cu documente scrise şi nici n-a fost negociată atât de lin. Practic, cel care a făcut primul pas a fost Hogea, care a început să strângă cu mânuţa-i hulpavă gura sacului cu bani, aşteptând, pentru a o deschide la loc, să dispară orice articol cu referire la declaraţia-i de avere din ziarul local controlat de Teodorescu”, tuna și fulgera, în ianuarie 2013, Patrick André de Hillerin împotriva actualului său mentor.

Acum când a fost înrolat de ziarul controlat de ”baronetul local” Horia Teodorescu, Patrick André de Hillerin a învățat să ”coabiteze”.

Campanie murdară de presă

Atacurile împotriva Agrodelta Sireasa au început imediat ce ”cațavencul” a preluat Obiectiv de Tulcea.

”În ultimii ani, de exemplu, această amenajare agricolă, concesionată pe mărunțiș, a adus Consiliului Județean doar aproximativ 20 de euro pe hectar în redevențe anuale. Și a adus și multe probleme, concesionarul fiind un individ lacom și nesătul, care recunoaște autoritatea doar atunci când are de luat, nu și atunci când are de dat. Din acest an, după licitațiile care stau să înceapă în curând, amenajările agricole din Deltă ar trebui să aducă cel puțin 160 de euro pe hectar redevențe anuale. (…) Ei bine, sumele astea vor veni, poate, într-o zi, dar nu atât de repede. Trei mari concesionari, Agrodelta Sireasa, Delta Rom și Anglo Rom, refuză pur și simplu să elibereze terenurile pentru care nu mai au contracte de concesiune și să le predea Consiliului Județean. Nici faptul că au încălcat legea în mod repetat, folosind în Deltă substanțe chimice interzise, nu le oprește să țină coada pe sus. Așa că, orice ar alege autoritățile, fie renaturare, fie finanțare pentru buget, vor alege de pomană câtă vreme dăunătorii Deltei nu vor fi scoși de pe terenurile pe care deja le ocupă abuziv”, scria ”obiectiv”, la sfârșitul anului trecut, ziaristul care vrea să facă ”un alt fel de presă”.

Atacurile împotriva concesionarilor, pentru a-i determina pe aceștia să cedeze la abuzurile CJ Tulcea, au continuat cu aceeși cadență și anul acesta, aspect asupra căruia vom reveni într-o ediție viitoare.

Agrodelta Sireasa, de la Cenușăreasă, la Regină

Acuzată în campaniile de presă dirijate de baronii locali că refuză să predea concesiunea, Agrodelta Sireasa are legea de partea sa. O scurtă incursiune în trecut este necesară pentru a înțelege situația din prezent.

Agrodelta Sireasa a luat ființă în anul 1991, prin Decizia 68/14.02.1991 a Prefecturii Tulcea, în urma reorganizării întreprinderii economice (de stat) Delta Dunării. Noul acționariat era controlat tot de stat. Astfel, Fondul Proprietății de Stat (FPS) deținea 70% din participațiile sociale, iar Societatea de Invesțitii Financiare (SIF) Moldova SA, 29%. Restul de 1% era deținut de acționari mărunți.

Dintre cele 13 societăți comerciale cu capital de stat din Delta Dunării, desprinse din fosta întreprindere de stat, Agrodelta Sireasa SA este singura care a supraviețuit cu păstrarea aceluiași obiect de activitate. Din 1997 și până în prezent, societatea s-a aflat în permanență în topul firmelor care fac agricultură. În 2016, Agrodelta Sireasa a fost declarată cea mai mare firmă de profil din România și pe locul I în Top profit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here