DISTRIBUIȚI

În premieră în România, o dronă Waste Shark va fi folosită pentru a curăţa apele de deşeurile din plastic în cadrul proiectului „Cu Apele Curate”.

Drona a fost achiziționată de Asociaţia MaiMultVerde. Programul este derulat la initiaţiva Lidl România şi MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Şcoală şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC).

Din punct de vedere al tehnologiei utilizate, Waste Shark este una dintre cele mai avansate soluţii de management al deşeurilor plutitoare. Drona navighează la suprafaţa apelor şi colectează până la 500 de kilograme de deşeuri într-o zi. Acest tip de dronă a fost inventat în 2016 de compania olandeză RanMarine şi poate fi întâlnită în oraşe precum: Rotterdam, Cape Town, Baltimore şi Dubai. O dronă Waste Shark costă 21.800 de euro.

Doru Mitrana, Preşedinte al Asociaţiei MaiMultVerde: „Calitatea apelor Dunării este influenţată de starea tuturor afluenţilor săi, aşadar o Dunăre cu apele curate, fără plastic, presupune o Românie cu apele curate, pentru care este necesară implicarea noastră, a tuturor: cetăţeni şi autorităţi riverane, organizaţii non-guvernamentale, companii şi instituţii centrale. Ţine de noi să identificăm şi să implementăm soluţii de prevenire şi combatere a poluării cu plastic a apelor Dunării, inclusiv inovaţii tehnologice, sustenabile şi cu efecte pozitive pe termen lung”.

Unde va fi folosită drona

Drona va pleca „în turneu” de curăţare a deşeurilor plutitoare în cele 10 oraşe în care se desfăşoară proiectul Cu Apele Curate, iar începând cu anul viitor va fi folosită şi pentru a curăţa deşeurile de pe afluenţii Dunării.

Cristina Hanganu, Director de Comunicare şi CSR, Lidl România: „Proiectul Cu Apele Curate este un demers necesar, care are ca obiectiv o Dunăre aşa cum ar trebui să fie şi să rămână cât mai mult timp: fără plastic şi cu o biodiversitate neafectată de deşeuri. Am pornit la drum împreună cu MaiMultVerde în acest proiect şi pentru că el se aliniază strategiei REset Plastic a grupului Schwarz, care cuprinde 5 zone de acţiune, printre care măsurile de ecologizare şi educare în domeniu, cu scopul de a diminua efectele negative ale poluării cu plastic. Sperăm ca proiectul să crească şi cu sprijinul altor companii, pentru ca impactul şi rezultatele sale să fie din ce în ce mai mari şi pe termen cât mai lung”.

Aproape 7 tone de deșeuri, strânse în prima etapă a proiectului

În prima etapă a programului Cu Apele Curate, au avut loc acţiuni de igienizare în Delta Dunării, Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Olteniţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Călăraşi, la care au participat 550 de voluntari şi au fost strânse 6,5 tone de plastic. Au urmat atât acţiuni de amenajare şi dezvoltare a infrastructurii de colectare a deşeurilor, prin care s-au colectat până în prezent 90 de tone de plastic, cât şi activităţi educative, de informare şi de organizare comunitară, la care au participat peste 350 de persoane.

La finalul lunii septembrie a fost lansat programul de granturi Lidl România “Cu Apele Curate”, care vizează proiecte ce răspund obiectivului general de reducere a poluării cu plastic a apelor Dunării. Suma totală disponibilă pentru finanţare este de 1.130.000 de lei, iar termenul limită pentru depunerea aplicaţiilor este 28 octombrie 2019, ora 18:00.

Proiectul continuă cu campaniile de advocacy derulate de grupurile de iniţiativă din cele 10 oraşe de pe Dunăre şi cu evaluarea şi revizuirea politicilor publice privind gestiunea deşeurilor din plastic, protejarea apelor şi educaţia pentru mediu cu implicarea autorităţilor române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here