DISTRIBUIȚI

Uniunea Salvați România trage un semnal de alarmă asupra unei decizii controversate a Ministerului Turismului, care ar putea avea efecte devastatoare asupra ecosistemului Deltei Dunării. Concret, investitorii în Deltă vor putea construi pensiuni cu un teren de 200 metri pătraţi, fiind redusă limita de la 1.000 mp. Prin această măsură, „pensiunile vor răsări ca şi ciupercile după ploaie“.

„După ce în weekend s-a relaxat pe baltă, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunţat o decizie care va avea vădite efecte negative asupra unicităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. (…) Pesedistul Trif invocă “dezvoltatorii” care ar urma să dea năvală în deltă (ca să-şi facă pensiuni de 60 mp pe terenuri de 200 mp!), asta în condiţiile în care investitorii străini pot fi număraţi pe degete iar afacerile de acest gen au fost şi sunt în continuare monopolizate de persoane cu domiciliul în Bucureşti, Prahova sau alte judeţe din vestul ţării. Domnul ministru Trif nu explică nici dacă s-a consultat cu toate părţile implicate (nu doar părerea câtorva investitori privaţi e importantă, ci şi opiniile urbaniştilor ori cele ale specialiştilor în biodiversitate) şi nici motivul pentru care a optat pentru 200 şi nu 500 ori 800 mp ca şi suprafaţă de teren minimă pentru construirea unei pensiuni“, atrage atenția USR Tulcea, într-un comunicat.

Prin acest demers, susțin politicienii din opoziție, Delta Dunării va fi distrusă.

„Din păcate, pesedistul Bogdan Trif continuă “munca” înaintaşilor săi (şi nu ne referim aici doar la ministerul Turismului, ci la toţi guvernanţii care s-au perindat de aproape 30 de ani pe la Palatul Victoria) de a demola, bucată cu bucată, Delta Dunării în interesul unui grup de şmecheri care îşi dau legi sau Ordine de ministru în folos propriu. Mai mult, totul se face haotic, fără vreo strategie, în funcţie de cine e la “butoane” la momentul respectiv“, se mai arată în document.

Propunerea Ministerului Turismului

Noul act normativ special dedicat investitorilor în turismul din Deltă facilitează construcţia de pensiuni agroturistice şi accesarea de fonduri pentru dezvoltarea turismului pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

“Aşadar şi cei care deţin suprafeţe mici de teren în Deltă, înconjurate sau traversate de apele Dunării, pot dezvolta de acum, pensiuni agroturistice şi pot primi bani pentru investiţii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului.

Ministrul Turismului Bogdan Trif a cerut autorităţilor locale din judeţul Tulcea să creeze condiţii pentru atragerea de noi investitori şi pentru dezvoltarea cât mai rapidă a Deltei Dunării şi a zonelor limitrofe.

“Orice construcţie de tip agroturistic în zona Biosferei Deltei Dunării va fi pemisă de acum chiar dacă zona de uscat se va întinde doar pe 200 mp, însă doar în condiţiile şi sub prevederile stricte de protecţie a mediului, faunei şi florei din Deltă”, a afirmat ministrul.

El a subliniat că nu va tolera nicio abatere de la regulile de mediu, fiind adeptul proiectelor turistice sustenabile, durabile şi dedicate generaţiilor viitoare.

Trif s-a întâlnit duminică, înainte de deschiderea sezonului estival, cu autorităţile şi operatorii turistici din Constanţa, Tulcea şi Delta Dunării pentru a discuta problemele cu care se confruntă turismul din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here